Yaşanan iç savaşın ardından ülkemize mülteci olarak gelen Suriyelilerin ülke genelinde birçok meslek dalında çalışma izni olmadan faaliyet gösterdiklerini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Suriyeliler her alanda korsan çalışıyor. Son dönemde ülkelerinden getirdikleri araçları ile Mersin, Adana, Konya ve Urfa gibi büyükşehirlerimizde son dönemde korsan taksicilik yapıyorlar. Korsan taksiciliğin yanında başkent Ankara’da ise şuana kadar 200 Suriyeli kaçak olarak hiçbir resmi kayıtları olmadan bakkallık, fırıncılık ve berberlik yapıyorlar" dedi.

"2 milyonu aşkın suriyeli kontrol edilmeli"

Ülke genelinde yayılan yaklaşık 2 milyonu aşkın Suriyeli mültecilerin hemen her meslek dalında boy gösterdiğini ve bunun da 1 milyon 700 bine yakın esnaf ve sanatkârı olumsuz etkilediğini kaydeden Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Ülkemize mülteci olarak gelen Suriyeliler başta bakkallık, fırıncılık, taksicilik, taşımacılık ve berberlik mesleğine el attılar. Araçları ile ülkemize gelen mülteciler birçok bölgede korsan taksicilik ve taşımacılık faaliyetlerinde bulunarak şoför esnafımızın helal kazancına göz dikmiş durumdalar. Hatta zaman zaman Suriyeliler ile şoför esnafımız arasında korsan taksicilik ve taşımacılık sebebiyle istenmeyen olaylar çıkmaktadır. Olayların yaşandığı Mersin, Adana, Konya ve Şanlıurfa gibi birçok ilde oda başkanlarımız yetkililere gerekli tedbirlerin alınması için yazılı başvuruda bulunmalarına rağmen bir sonuç alınamamıştır. Sadece Başkent Ankara’da 200’ü aşkın bakkal dükkanı Suriyeliler tarafından kaçak olarak işletilmektedir. Korsan bakkallık, taksicilik ve taşımacılık yapan Suriyelilere ceza da kesilemiyor. Ceza kesilse bile neyini alacaksın? Yani zaman kaybedilmeden Suriyeli korsan bakkal, taksici ve taşımacıların önüne geçilmelidir. Bunun için yapılması gereken mültecilerin kamplarda ikamet etmeleri sağlanmalıdır" diye konuştu.

"Suriyeliler esnafımızın ekmeğine göz diktiler"

Palandöken açıklamasının sonunda, "Suriyeli mülteciler ülke genelinde başıboş ve durdurulamaz bir haldeler. Acilen Suriyeli mültecilerin denetim altına alınması şart" diye vurguladı.