TBMM  - CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, partisinin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında başlatılan soruşturmaya ilişkin, "Bu soruşturma demokrasi ayıbı ve yargının itibarsızlaştırılmasıdır" dedi.

Tanal, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, engellilerin sorununun tüm toplumun sorunu olduğunu belirterek, yasalarda engelli yurttaşlara yönelik pozitif düzenlemeler bulunmasına rağmen uygulamada bunların yapılmadığını söyledi.

Engelli yurttaşların evinden dışarı çıktığı zaman temel ihtiyaçlarını dahi yapacak yerler bulamadığını vurgulayan Tanal, eksikliklerin Meclis'te de bulunduğunu kaydetti. Tanal, kendisinin görme engelli vatandaşların da yararlanabilmesi için özel kartvizit bastırdığını belirtti.

"Engelli vatandaşlarımız toplumda ötekileştirilmiş, dışlanmış ve yaşam mücadelesi veriyorlar. Engelli yurttaşlar için ulaşım bedava olmalıdır" diyen Tanal, engelli vatandaşlar için tanınan araçların motor gücünün de üst kademeye çekilerek vergilerden muaf tutulması gerektiğini söyledi.

Tanal, "Engelli Bakanlığı"nın kurulması için TBMM Başkanlığına kanun teklifi verdiğini belirterek, bu bakanlığın kurulmasının zorunlu bir ihtiyaç olduğunu savundu. Tanal, Türkiye'de görme engelli yurttaşların gidebileceği bir lise olmadığını dile getirdi.

Gazetecilerin, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından CHP kongresinde söylediklerinden dolayı partisinin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında başlatılan soruşturmayı sorması üzerine Tanal, Menderes döneminde yaşananlara atıfta bulundu. Tanal, "O dönemlerde de CHP aleyhine bu şekilde soruşturmalar açılıyordu. Bu soruşturma Menderes yıllarının katmerleşmiş şeklidir. Cumhuriyet savcılarının, Osla'da, Habur'da valiliklere talimat gönderenler hakkında soruşturma başlatması gerekir. Bu soruşturma demokrasi ayıbı ve yargının itibarsızlaştırılmasıdır. Ne bunların soruşturmaları bizi korkutur ne de bunların baskıları bizi sindirir. Demokrasi ve özgürlükleri bedeli ne olursa olsun getireceğiz" dedi.

Mahmut Tanal, ayrıca dünyanın hiçbir ülkesinde Cumhurbaşkanının ayrı bir hukuksal korumaya bürünmediğini belirterek, yasalarda bulunan Cumhurbaşkanına özgü düzenlemelerin de kaldırılmasını istedi.