TBMM  - CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan,  "Bize göre 'yerli otomobil' projesi, siyasi bir seçim projesiydi. Gerçekleştirilmeyeceğine inanıyoruz" dedi.

Tarhan, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de yerli otomobille ilgili olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine henüz cevap alamadığını aktardı.

Tahsin Tarhan, 120 milyon lira verilerek alınan ve "yerli otomobil" olarak sunulanın, SAAB'ın kendisi değil, mülkiyet hakkı olduğunu savunarak, bugüne kadar Türkiye'de üretilen otomobillerin de hiçbirinin tam anlamıyla yerli olmadığını kaydetti.

Otomobillerin platformlarının değiştirilemeyeceğini savunan Tarhan, "Sayın Işık'ın 'yeni teknoloji' diye 40 milyon avro, 120 milyon lira verdiği bu platformu kullanma hakkı aslında 27 yıl önceki teknolojiyle üretilmiş ve 5 yıl sonra çöpten çıkmış ve zaten kullanılmayacak olan bir eski teknoloji otomobil parçasıdır" iddiasında bulundu.

SAAB'ın kurulduğu 1945 yılından bu yana hiçbir teknoloji üretmediğini ve en son bir Çin firması tarafından satın alındığını aktaran Tarhan, "Kısaca SAAB için en doğru tanım, 'müflis marka' olmalıdır" diye konuştu.

Bu platform ile yapılabilecek D ve E segmenti otomobillerin, Türkiye'de en çok yüzde 15 pazar payı alabildiğine dikkati çeken Tarhan, "Kendisinden önceki bakanlar Sayın Zafer Çağlayan ve Sayın Nihat Ergün'ün kendilerine yıllarca ısrar ile satılmaya çalışılan SAAB'ı niçin bakanlığın kapısından içeri sokmadıklarını da Sayın Işık'a sormak lazım. Yapılan teklifte ne değişti de birden 'yerli oto' seviyesine yükseltildi?" diye konuştu.

Bu projeye ilişkin 1 milyar avro yatırım yapılacağının belirtildiğini anımsatan Tarhan, global ölçekte sadece yatırımı geri alabilmek için yılda 100 bin otomobilden çok daha fazla satılması gerektiğini vurguladı.