ANKARA - Genellikle erişkinlerin terlememek için kullandığı koltuk altı rolon ile spreylerden "alüminyum" içermeyen ve parfümsüz olanların tercih edilmesi gerektiği belirtildi.

Türk Dermatoloji Derneği (TDD) Üyesi Prof. Dr. Meltem Önder, yaptığı açıklamada, vücudun bağışıklık sisteminde etkin olan lenfler açısından koltuk altı bölgesinin önem taşıdığını söyledi.

Önder, bu ürünlerin bir kısmının, bilim insanları arasında meme kanserine neden olabildiği yönünde tartışmalara yol açan "alüminyum" içerdiğini anlatarak, "Alüminyumun kanser yaptığına ilişkin şu ana kadar kesin kanıt yok. Direkt kanser yapıcı etkisi henüz kanıtlanmış değil. Belki tıraştan hemen sonra bu ürünlerin kullanımından kaçınılmalı. Çünkü ciltte kesikler olduğu için tahrişi artırabilir" diye konuştu.

Önder, içeriğinde alüminyum bulunmayan kozmetik ürünlerin de olduğunu ifade ederek, "Bizim tavsiyemiz, mümkün olduğunca kimyasal içeriği az olan, marketlerden ziyade eczanelerden dermatologların önerdiği ürünlerin temin edilerek kullanılmasıdır" dedi.

"Bu maddeleri içermeyen ürün

alternatifleri oldukça fazla"

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Osman Nacar da Ulusal Kozmetik mevzuatının, Avrupa Birliği'nin kozmetiklerle ilgili tüzüğüyle uyumlu olduğunu söyledi.

Alüminyum ve tuzlarının, kozmetik ürünlerde ter önleyici, emici, büzücü, opaklaştırıcı, renklendirici, kıvam verici, diş plaklarının oluşumunu önleyici gibi kullanımlarının mevcut olduğunu dile getiren Nacar, şunları belirtti:

Kozmetik ürünlerde kullanımı muhtemel 27 bin çeşit kozmetik bileşen bulunduğunu belirten Nacar, "Karsinojen, mutajen, üreme için toksik maddelerin kozmetik ürünlerde kullanımı elzem değildir ve alternatifleri mevcuttur. Bununla beraber bu maddeleri içermeyen ürün alternatifleri de oldukça fazladır. Zira ülkemiz pazarında 450 bin çeşit kozmetik ürün mevcuttur" dedi.