İZMİR - Ankara’daki bombalı terör saldırısında olduğu gibi suç örgütlerinin birçok eyleminde kiralık arabalar kullanılması, gözleri oto kiralama şirketlerine çevirdi. Suçu işleyenler ya da işlerken yakalanacağını anlayanlar, arabayı bırakıp kaçıyor. Sahipleri ise kiraladıkları arabayı bulup geri almak için peşinden koşuyor. Kiralama firması işletenler, daha önceleri uyuşturucu satıcıları, insan tacirleri ve dolandırıcıların yoğun olarak kullandığı kiralık arabaların, şimdi de terör örgütleri tarafından kullanıldığını belirterek korkularını dile getiriyor. Suç örgütlerinin kiraladığı arabaları bulmak ve alabilmek için peşinden koştuklarını ifade eden işletmeciler, daha sonra da mahkeme aşamasıyla uğraşmak zorunda kalıyor.

Türkiye genelinde birçok oto kiralama şirketi dolandırıcılık mağduru. Kiralanan arabaların birçoğu, Suriyeli hırsızlık çeteleri tarafından kaçırılıyor; bazıları kaçak göçmenleri taşımakta kullanılıyor, bazıları ise kiraladıkları arabalarla dolandırıcılık, uyuşturucu satıcılığı veya hırsızlık vakalarına karışıyor. Son dönemlerde ise kiralanan arabalara, terör örgütü üyeleri tarafından bomba düzeneği kurularak saldırılar yapılıyor. Ankara'da 28 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıda kullanılan otomobil de İzmir'den aynı sistemle kiralanmıştı. Suriye'de faaliyet gösteren bazı örgütler ise Türkiye'de anlaştıkları kişiler aracılığıyla kiraladıkları arabaları bu ülkeye kaçırıyor. Araba kiralandıktan sonra usulsüz kullanımların arttığını ifade eden Coşkun Rent A Car sahibi Uğur Coşkun, bu kişilerin kendilerine ve muhatap oldukları diğer kişilere verdiği zarar karşısında büyük üzüntü yaşadıklarını dile getirdi.

ANKARA'DAKİ PATLAMADA KİRALANAN ARABA GİBİ KENDİ ARABASI DA SATILIYORMUŞ

Son dönemlerde kiralık arabalarla bombalı terör saldırıları yapıldığını ve bundan korktuklarını belirten Coşkun, "Bir aracım, dolandırıcıların eline geçti. Daha önce de kiraladıkları araçları satan bir şebekeymiş. Menemen ilçesinde araç satılmak üzereyken polisin dikkati sayesinde son anda yakalandılar. Sonra gittim, işlemlerin ardından aracımı aldım.

Bir aracımı da uyuşturucu satışı yapmak için kiralamışlar. Araçla içindekiler, uyuşturucu sevkiyatı yaparken jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonla yakalandı. Şimdi ise insan kaçakçılığında kullanmaya başladılar. Biz de bu süreçte aracın peşinden koşup buluyoruz, daha sonra da mahkemelerle uğraşıyoruz." dedi.

İNSAN TACİRLERİ KAÇAKLARI TAŞIYOR

İzmir'in Gaziemir ilçesinde, Güvenar Oto Kiralama adlı bir şirketi bulunan Kadir Gültekin ise kiraya verdiği lüks jipin Suriye'ye kaçırıldığını öğrendikten sonra dedektif gibi iz sürerek geri almayı başarmıştı. Gültekin, "joker" adı verilen işbirlikçiler aracılığıyla Türkiye'den kiralanan arabaların, çeşitli yöntemlerle Suriye'ye götürüldüğünü söyledi.

Suriyeli muhaliflerin savaşta kullandığı jip için 11 bin 500 dolar verildiğini söyleyen Gültekin, şimdi ise kiralanan arabaların, insan kaçakçılığı yapanlar ve terör örgütleri tarafından kullanıldığını vurguladı. Gültekin, "İnsan tacirleri tarafından kiralanan araçlar, göçmenleri buluşma noktalarına ya da botlara binecekleri sahile taşıyor. Herhangi bir olumsuzluk durumunda ise ya aracı bırakıp kaçıyorlar ya da araçla birlikte yakalanıyorlar. Biz de bu olayın ardından gerekli mercilere başvurup emniyette ifademizin ardından aracımızı alıyoruz. Bizim araçlarımızdan biri, en son Çeşme ilçesinde insan kaçakçılığı yapan şebekenin yakalanmasıyla ortaya çıktı." dedi.