İZMİR  - İzmir'in Bergama ilçesinde, "teröre lanet yürüyüşüne" katılarak provokasyon yaptığı tespit edilen kişi, terör örgütü PKK üyesi olduğu iddiasıyla tutuklandı.

Artan terör olayları sonrası Bergama'da 8 Eylül'de düzenlenen yürüyüşe katılan, Türk Bayrağı ve Atatürk resmi asılı bir otomobilin içindekilerin durumundan şüphelenen güvenlik güçleri, MOBESE kameralarından takibe aldıkları aracın plakasının sahte olduğunun belirlenmesi üzerine Cumhuriyet Caddesi'nde durdurdu.

Otomobilde arama yapan ekipler, terör örgütleri PKK ve DAEŞ adına düzenlenen fotoğraflı kimlikler, bir kuru sıkı tabanca, 2 şarjör ve 25 kuru sıkı tabanca fişeği, 2 cep telefonu, çok sayıda sim kartı, hafıza kartları, 1 gram esrar ile "HDP Bergama 11.03.2015 Tarihli Toplantı Gündem ve Kararlar" yazılı bir kağıt ele geçirdi.

Sürücü Barkın Parın (19) ve yanında bulunan Aslı Ç. (18), gözaltına alındı.

Soruşturmayı derinleştiren Bergama İlçe Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Büro Amirliği ekipleri, Barkın Parın'ın birlikte kaldığı Bergama ilçesindeki babaannesinin evinde de arama yaptı. Bu adreste de 2 el telsizi, 1 kelepçe, 1 kar maskesi, terör örgütü PKK/KCK'nın sözde bayrağı, baş bantları ile av tüfeği ve av tüfeği fişekleri ele geçirildi.

"PKK'ya sempatim var ama eyleme katılmadım"

Gözaltına alınan Barkın Parın'ın emniyetteki ifadesinde terör örgütü PKK'ya sempatisinin olduğunu ancak hiçbir eyleme karışmadığını ileri sürdüğü öğrenildi.

İfadesinde kelepçe ve telsiz gibi malzemeleri bu konulara merakından dolayı bulundurduğunu belirtilen zanlının terör örgütü PKK/KCK'nın sözde bayrağını ise ilçede bir reklam ajansına yaptırdığını söylediği kaydedildi.

Parın'ın ilçedeki "Teröre lanet yürüyüşü"ne de isimlerini bilmediği arkadaşlarının kendisine verdiği Türk bayrağını alarak onların isteği üzerine kısa bir süreliğine katıldığını ileri sürdüğü öğrenildi.

Zanlının adresinde bulunan telsizin incelenmesinde ilçede bir polis kanalının dinlenebildiği tespit edildi. Telsizin, muhtemel bir terör saldırında kullanılmak amacıyla bulundurulduğu iddia edildi.

Türk-Kürt kavgası çıkarmak için ortam yarattıkları iddiası

Polis ekiplerinin MOBESE kayıtlarında yaptığı inceleme ve yürüttüğü tahkikat sonucu, şüphelilerin terörü protesto eden vatandaşlara kendileri ile birlikte hareket edildiği izlenimini vererek öncülük ettiği, ilçede Doğu ve Güneydoğu kökenli vatandaşların yoğun yaşadığı mahallelere çekmeye ve Türk-Kürt kavgası çıkarmak için ortam yaratmaya çalıştığı öne sürüldü.

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 2 şüpheliden Barkın Parın, "terör örgütü üyesi olmak ve propogandasını yapmak", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamasıyla sevkedildiği mahkemece tutuklandı. Yanında bulunan Aslı Ç. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

"Vatandaşlarımız dikkatli olmalı"

İzmir Valisi Mustafa Toprak, Bergama'da yaşanan olayın toplumun terör olaylarıyla nereye götürülmek istendiğinin açık bir örneği olduğunu söyledi.

Terör örgütlerinin bu gibi ortamlardan ciddi manada faydalanabileceğini anlatan Toprak, "Terörü telin mitinglerinde bu gibi kişiler çıkıp, halkı farklı noktalara yönlendirebiliyor. Vatandaşlarımız çok dikkatli olmalı" dedi.