KONYA - Konya’da faaliyet gösteren bir yazılım firması, uzaktan kumandalı insansız mini araç üretti. Araca 'Ankebot' ismi verildi. Aracı üreten Elfatek yazılım firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Düzgün, güvenlik güçlerinin Doğu ve Güneydoğu’da PKK terör örgütüne karşı mücadelede kullanması için mini insansız aracı ürettiklerini söyledi.

Analog oransal joistik uzaktan kumanda sistemini mini insansız araca entegre ettiklerini ifade eden Düzgün, "Şirketimizin 10 yıllık bilgi birikimini özellikle son dönemdeki şehit olaylarından sonra bir insansız araç yapma noktasında çalışmaya yönlendirdik. Ekibimiz yaklaşık 4,5 yıllık çalışma sonrası yazılımını gerçekleştirdiği anolog oransal joistik uzaktan kumandayı mini insansız araca entegre etti. Araç, asker ve polisimizin giremeyeceği bölgelerle kullanabilir. Üzerine isteğe göre her türlü askeri teçhizat yüklenebilir. Mini insansız aracı 200 metre ile 1 kilometre arasında kumanda etme imkanı var. Üzerindeki paletler sayesinde intenilen noktaya uzaktan kumanda ile yönlendirmek mümkün. Üzerindeki kamerayla da görüntü alma imkanı var." dedi.

Üretimlerinin ilk versiyon olduğuna da dikkat çeken Düzgün, "Bu birinci versiyonu. 2 ve 3’üncü versiyonları yapıldıkça daha farklı amaçlarda kullanılabilir. Çünkü tasarım dizayn kendi elimizde. Bunun öncelikli kısmı joistik ve elektronik kontrol kısmı." diye konuştu.