CENEVRE  -  Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, THY'nin çıtayı hep yüksek tutarak çok hızlı büyüyen bir şirket haline geldiğini ve artık meyvelerini vermeye başladığı söyledi.

Kotil, İsviçre'de Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen "Liderlik ve Yöneticilik" konulu konferansın ardından sorularını yanıtladı.

THY'nin uçak sayısını 65'ten 299'a, yolcu sayısını ise 10 milyondan 72 milyona çıkardığını hatırlatan Kotil, "Şubat'ta 300. uçak filoya katılacak" dedi.

Kotil, hızlı büyüme sonucunda şirkete binlerce yeni personel katıldığını, 2005 ve 2008 yıllarında yıllık büyümenin yüzde yüzde 25'e çıktığını ve yine aynı oranda büyümeye devam ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Ekosistemimiz oluştu. Eğitim sistemimiz gelişti. Belirli kadrolar yetişti. Profesyonel ekip yetiştirdik, personelimiz görevinin sorumluluğu ve bilinciyle hareket etmeye başladı. Şimdi rahatım. Bir havayolu şirketi olarak ne kadar üst seviyede alınması gereken tedbir varsa hepsini en titiz şekilde alıyoruz. Herkes ne tedbir alıyorsa biz bir fazlasını yapıyoruz. Bu yönüyle iddialıyız. Tevekkül ediyoruz Şüphesiz Allah koruyor. Ben hep şu örneği veriyorum. Ben köyde büyüdüm. Menekşe örneği veriyorum. Menekşeye bakmazsanız ilk önce çiçekleri solar ve düşer sonra yaprakları sonra da kökleri kurur. Allah'a şükür bu şirketin suyu var. Parası ve kaynakları var, oluşturuldu ve 2003 yılından bu yana ortalama kar oranımız yıllık yüzde 22. Böyle bir şirket yok. İnşallah daha da iyi olur."

"THY pilot açığını kapattı"

Kotil, THY'nin pilot açığını yabancı pilotlar alarak kapattığını ve İsviçreli, Alman, Fransız 800 civarında yabancı pilot çalıştırdıklarını aktardı.

THY'nin, ekosistemde şirket olarak kendini besleyecek hale geldiğini vurgulayarak, kendisinin de uçak mühendisi olduğunu anımsattı.

Kotil, şunları kaydetti:

"Sektör, yabancı olduğum bir sektör değil. 2003 yılında Amerika'da çalışıyordum ve orayı bıraktım, geldim. Devlet yatırım yapmıştı. THY tekniğinden bahsediyorum. Tekniğini iyi biliyorum çünkü benim çalışma alanım içindeydi. Ama THY'de nabız düşük atıyordu. Bir ümitsizlik vardı. Bir ara yalan değil, bu ümitsizlik kısmi olarak beni de etkilemeye çalıştı ama yılmadık. 'Avusturya Havayolu'nu yakalayacağız' dedik, sonra çıtayı yükselttik 'İberya hayayolu şirketi kadar büyük olacağız' dedik. Allah'a şükür bugün onların büyüklüğünü dörde katladık."

"3. Havalimanı ile THY daha da büyüyecek"

Kotil, İstanbul'a yapılan 3. Havalimanı'yla ilgili de değerlendirmede bulunarak, şunları söyledi: "Hepimiz biliyoruz ki bu havalimanın en büyük destekçisi ve hamisi Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan. Sırasıyla Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun, Sayın Bakanımız Binali Yıldırım'ın, hepsinin bu süreçte büyük katkıları ve destekleri var. Bu proje dünyadaki en akıllı proje. Bakın neden en akıllı proje biliyor musunuz? 2003 yılında havayolu yapılandırıldı. Biz özelleştirildik. Büyütüldük. 10 milyon yolcu, 72 milyona çıktı. Pegasus, Atlas büyüdüler. THY, çıtayı hep yüksek tutarak çok hızlı büyüyen bir şirket haline geldi ve artık meyvelerini vermeye başladı. Meyve ağacını büyütürsünüz, meyve vermesi gerekir. THY'nin meyvesi de işte bu havalimanı oluyor."

"2030'da 3. Havalimanı'na 260 milyon yolcu gelecek"

Kotil, 3. Havalimanı ile THY'nin daha fazla büyüyeceğini belirterek, "Bu havalimanı, İstanbul'u dünyanın merkezi yapıyor. 2030 yılında İstanbul'a ne kadar talep geliyor diye bir model kurduk, çalışma yaptık. 2030'da 3. Havalimanı'na 260 milyon yolcu gelecek. Dünya'da böyle bir sayı yok. Dolayısıyla kuzey, güney, doğu, batı bağlantılarıyla bütün dünya buradan aktarma yapacak. Dünyaca ünlü büyük şirketlerin merkezleri buraya taşınacak" ifadelerini de kullandı.