WASHINGTON - ABD'de başkanlık için Cumhuriyetçi Parti içinde yarışan aday adaylarından milyarder iş adamı Donald Trump, aynı partiden aday olmak isteyen Ted Cruz'u hedef aldı ve onun Kanada doğumlu olmasının başkanlık için gerekli şartlar açısından ileride risk yaratacağını öne sürdü.

Trump, 1 Şubat'ta Iowa'dan başlayacak ön seçimler yaklaşırken bazı anketlerde kendisini geçtiği görülen Cruz'un doğum yerinin "riskli bir konu" olduğunu, aday gösterilmesi halinde onun, "başkan seçilecek kişinin ABD doğumlu olması şartı" nedeniyle saldırıya maruz kalabileceğini söyledi.

Trump, Washington Post gazetesine verdiği röportajda, "Cumhuriyetçiler kendilerine şunu sormak zorunda kalacak. En az iki yıl mahkemelerle meşgul olacak bir aday istiyor muyuz? Bu büyük bir sorun olur. Bu Cumhuriyetçiler için çok büyük risk yaratır çünkü Cruz aday olursa mahkemenin bir karara varması uzun süre alabilir" dedi.

Teksas Senatörü Ted Cruz ise Trump'ın yorumuna verdiği yanıtta, bu sözlere gülüp geçmek ve daha önemli işlerle meşgul olmak gerektiğini dile getirdi.

Trump'a tepki olarak sosyal medyadaki hesabından su kayağı yapan bir kişinin köpekbalığının üzerinden atlamasını gösteren videoyu paylaşan Cruz, Amerikalıların bu tür didişmelerle meşgul edilmemesini istedi.

ABD Anayasası'na göre sadece ABD doğumlu kişiler başkan olabiliyor ancak hukukçuların birçoğu anne ve babası ABD vatandaşı olan kişilerin ülke dışında doğmuş olsa da başkan olabileceği yorumunda birleşiyor.

Kanada'da 1970 yılında doğan Ted Cruz'un annesi Amerikalı, babası ise 1957'de ülkeye gelen ancak 2005 yılında vatandaş olan bir Kübalı. Cruz, iki yıl önce ABD başkanlığı için yarışacağına dair söylentiler çıktığında Kanada vatandaşlığından feragat etmişti.

Milyarder iş adamı Donald Trump, daha önce de mevcut ABD Başkanı Barack Obama'nın Kenya doğumlu olduğunu iddia etmiş ve başkan olma yeterliliğine sahip olmadığını söylemişti. Babası Kenyalı Obama'nın ABD toprağı Hawaii doğumlu olduğu ortaya çıktıktan sonra Trump bir daha bu konuyu açmamıştı.