Birsen GÜRDİL - TSK Elele Vakfı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, bünyesinde faaliyet gösteren, Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği; Yaygın Gelişimsel Bozukluk (Otizm), Zihinsel Engelli, Özgül Öğrenme Güçlüğü, İşitme ve Bedensel Engelliler, beş farklı alanda eğitim verilmektedir.

2003 Ağustos ayından itibaren hizmet veren merkezler 30 Haziran 2013 tarihinden itibaren TSK Elele Vakfı tarafından işletmeye başlanmıştır. Ankara GATA yerleşkesi, Ankara Güvercinlik ve Diyarbakır başta olmak üzere üç merkezde beş farklı alanda engellilere kesintisiz eğitim verilmektedir.

Halen 7 aylıktan 45 yaşına kadar değişen geniş bir yelpazede 500’e yakın öğrenci TSK’nın Atlı Terapi, Hidro Terapi ve Yüzme eğitimi gibi imkânlardan yararlanmanın ötesinde, 15 yaş üstü gençlere GATA’da mevcut seramik, el sanatları atölyelerinde, resim, müzik, beden eğitimi, el sanatları, bilgisayar, ebru, mutfak ve tiyatro bölümlerinde eğitim verilmektedir.

İşte bu çalışma düzeni içinde Elele sahne oyuncuları topluluğu ki bunlar TSK Elele Vakfı GATA Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezine devam eden zihinsel, bedensel engelli ve otizmli 15 öğrenciden oluşan tiyatro topluluğu geçtiğimiz 13 Mayıs günü Genelkurmay Karargâhı Atatürk Kültür sitesinde "Kuvayımilliye" adlı oyunu canlandırmak için sahne almışlardı.

2003 yılında bu tip sahne çalışmalarına başlayan ekip ilk kez "Ateş Böceği ve Karınca"2004 yılında "Sindrella" 2007 yılında "Nasrettin Hoca" oyunları başarı ile sahnelemişlerdir. 2013 yılından bu yana çalışmalarını aralıksız sürdüren topluluğun adı 2015 yılında Türk Patetent Enstitüsü tarafından isim hakkı alınarak resmileştirilmiştir.

Bu arada 2013 yılında "Tembel Memuş" isimli çocuk oyunu sahnelenmiş ve büyük ilgi görmüştür. Erdal Yıldırım’ın yazdığı "Miken"den kız kaçırma-Troya Faciası" adlı eserini 2014’te tanınmış yazar Haldun Taner’in yapıtı "Gözlerimi kaparım, vazifemi yaparım"adlı oyunları da başarı ile temsil edilmiştir. Bu etkinlikler karşısında Yenimahalle Belediyesi ve Yön Sanat Derneği’nin öncülüğünde gerçekleştirilen 1. Engelsiz Sanat Ödüllerinde yılın en iyi engelsiz tiyatro ödülüne layık görülmüştür. Elele sahne oyuncuları topluluğunun bu başarıları karşılıksız kalmamış, Türkiye Toplumsal Araştırma Vakfı (TAKSAN)’ın düzenlediği Uluslar arası 20. Ankara Tiyatro Festivali’nde Haldun Taner’in "Gözlerimi kaparım, vazifemi yaparım" adlı eseri ile seyirci karşısına çıkmış ve 2. Engelsiz Sanat Ödüllerinde bu oyunda görev alan genç yetenek Safiye Aydın "Yılın engelsiz kadın oyuncusu" ödülü ile taltif edilmiştir.

Birbirini kovalayan başarıların son halkası ise GATA Komutanlığı ve Genelkurmay Karargâhı’nda sahnelenmiş olan "Kuvayimilliye" oyunu olmuştur. Eserin oluşması ve aralıksız süren çalışmalar, provalar TSK Elele Vakfı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde görev alan branşlarında uzman olan öğretmenler, yardımcı öğretmenler ve kurumda görev alan uzman psikologların uzun süren, sabırlı teknik destekleri sayesinde ortaya çıkan bu müşterek çalışma meyvesini vermiş, oyunun bitiminde salonu dolduran sanatsever Ankara’lılar ve her vesile ile iftihar ettiğimiz gururumuz şanlı ordumuz mensupları, oyuncuları ve oyuna emeği geçenleri ayakta coşku ile alkışlamışlardır.

Kuvayimilliye adlı sahne oyununda Toygun Korhan Hızır, S. Kadir Güngör, Safiye Aydın, M. Fatih Bal, Burak Eroğlu, Afşin Yiğithan Özkara, Selin Gülbeyaz Kömürcü, Gökçe Işık, Sevde Ulusoy, Serap Çetin, İlayda Eryitli ve Buket Örs rol alırken, Eylül Aykut, yönetmen Aysun Kocasakal, yönetmen yardımcısı asistan Fatma Öznur Ayhan, gönülle Anneler Serdil Bal ve Hatice Eroğlu "olmaz denileni oldurmanın" gururunu yaşarlarken eserin ses ve ışık düzeninin sorumluluğunu da Rahmi Gedik üstlenmiştir.

TSK Elele Vakfı GATA Özel Eğitim Elele sahne oyuncularının Genelkurmay Karargahı Atatürk Kültür Sitesi salonunda seçkin davetli topluluğu önünde başarılı bir sahne çalışması sunan yetenekli oyuncuların finalde coşku ile ayakta alkışlanması duyarlı her vatandaşı ve oyunda emeği geçenlerin aileleri bu göz yaşartan olayı hayatlarının mutlu günlerinden bir gün olarak daima anacaklardır. Bu kültür olayının gerçekleşmesine imkan sağladıkları için Orgeneral Sn. Yaşar Güner’e, Em. Kurbay Albay Sn. Mümtaz Aydemir’e bu muhteşem düzenlemeyi bizlere nezih bir ortamda sunan Elele sahne ekibine en kalbi sevgi ve saygılarımı sunarım.

Ne mutlu bizlere, iyi ki sizler varsınız.

TSK ELELE VAKFI 20 YAŞINDA

Geride bıraktığımız 21 Nisan 2016 tarihinde TSK Elele Vakfı’nın 20’nci kuruluş yıldönümü nedeniyle Vakfın Genel Müdürü Tümgeneral (E) Fahri Kır 4 ayda bir çıkan TSK Elele Vakfı Dergi’sine yaptığı yazılı açıklamada özetle şöyle demiştir. "Milletçe öğünüp, gurur duyduğumuz meziyetlerden biri de, üzerinde yaşamakta olduğumuz cennet vatanı canımızdan aziz bilip, O’nun uğrunda can ve malımızı seve seve feda etme inanç ve kararlılığında olmamızdır. Yurt sevgisini imandan sayan bu yüce millet, tarih boyunca; vatan için dökülen kanı, vatansız yaşayan cana tercih etmiştir.

Sayın Genel Müdür Fahri Kır bu arada lütfedip Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ve yönetim kurulu üyesi Mehpare Çelik’e vakfa yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür etmişlerdir. İşte bu başarılı ve kutsal çalışmalarının oluşmasında gurur kaynağımız ordumuzun katkılarının ötesinde, duyarlı, hayırseverler, Atatürk ve vatan sevgisi ile yaşayan tüm bizlere düşen ve yapılması gereken maddi yardımlarımızı esirgememiz gerekmektedir.

Bu arada vatanımızın güvenliği ve huzuru için çekinmeden canını veren şehitlerimize Allahtan rahmet dilerim. Ruhları şad, yattıkları mekân cennet olsun.