TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü'nün (TÜSSİDE) düzenlediği Bilim Kampı, ortaokul 6 ve 7'nci sınıfı bitiren öğrencileri bekliyor.

Katılımcıların TÜBİTAK enstitülerinde bilim insanlarıyla tanışma, onlarla etkinlikler yapma, bilimsel araştırmaları ve bilimsel araştırma ortamlarını daha yakından gözlemleme fırsatı bulduğu TÜSSİDE Bilim Kampı, öğrencilere bilimsel gerçeklerin ve kavramların günlük hayatla ne kadar ilişkili olduğunu ve bilimle uğraşmanın zevkli ve eğlenceli olabileceğini göstermeyi amaçlıyor.Öğrencilere bilimi sevdirmeyi amaçlayan kamp, Gebze'deki TÜSSİDE'de gerçekleştirilecek. Toplam 50 öğrencinin katılacağı kampın başvuruları, 1 Temmuz Çarşamba günü sona erecek.

Kampın her dönemi 5 gün sürecek, katılımcılar bu süre boyunca TÜSSİDE'de konaklayacak. Bilim Kampı'nın birinci dönemi 23-28 Ağustos, ikinci dönemi ise 30 Ağustos-4 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek.  Kampa katılma hakkı kazanan başvuru sahipleri bin 500 lira katılım payı ödeyecek ve kendilerinden istenen belgeleri tercihe göre elden veya internet üzerinden TÜBİTAK'a ulaştıracak.  TÜSSİDE Bilim Kampı Koordinatörü Ayşe Kandemir, enstitü olarak 2012'den bu yana düzenledikleri kampları, TÜBİTAK'ın diğer enstitülerinin teknolojik ve bilimsel altyapısını kullanarak gerçekleştirdiklerini söyledi.Kandemir, kamplara 6 ve 7'nci sınıfı bitiren öğrencilerin katılabildiğini dile getirerek, "Tam bilimsel düşünme süreçlerinin oturduğu, bilime meraklarının arttığı bir dönem. Katılımcılarımız genelde akademik başarısı yüksek ve aralarında üstün zekalı öğrencilerimiz de var. Kampa ciddi talep var" diye konuştu.TÜBİTAK'ın stratejik amaçlarından birinin de bilimi topluma sevdirmek ve yaygınlaştırmak olduğunu vurgulayan Kandemir, "Biz de açıkçası TÜSSİDE olarak bu misyonu gerçekleştirmek istiyoruz. Bilim kampı, çocukların yaz tatilinde hem bilim hem de eğlenceyi bir araya getirebilecekleri şahane bir fırsat sunuyor. Tüm öğrencilerimizin başvurularını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Becerilerini ortaya çıkarıyoruz"

Kandemir, kamp boyunca çocuklara üniversite öğrencilerinin rehberlik edeceğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:"Kamplarımızda çocuklarımızın yaratıcılıkları ve becerilerinin de ortaya çıkarılacağı, aynı zamanda bilimsel düşünme süreçlerini de öğretmeye çalıştığımız oturumlar gerçekleştiriyoruz. Çocukların bilim insanlarıyla tanışma fırsatını yakalamaları, kampların en önemli özelliği. Kamp boyunca enstitülere ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Çocuklar hem bilim adamlarıyla tanışmış oluyorlar hem de onların çalıştığı laboratuvarları görmüş oluyorlar. Temel bilimlere olan ilgilerinin artmasını istiyoruz. O yüzden matematik, fizik ve kimya alanlarına ilişkin çocuklarla deneyler gerçekleştiriyoruz. Formel eğitim sisteminde pek çok konunun çocukların kafasında soyut olarak kaldığının farkındayız o yüzden deneylerle bu bilgilerin somutlaştırılmasından yanayız. Ulusal Metroloji Enstitüsü'nde nasıl ölçme yapıldığını hangi alanlarda nasıl ölçme yapıldığını gösteriyoruz. BİLGEM'deki arkadaşlarımız matematik ve kriptoloji atölyelerini gerçekleştiriyorlar. Şifreleme tekniğini çocuklarımıza oyunla öğretmeye çalışıyoruz."

Kampta neler var?

TÜSSİDE Bilim Kampı'nda bilimin çeşitli dallarıyla ilgili eğlenceli etkinlikler içeren atölye çalışmaları yer alıyor. Bu atölye çalışmalarının bir kısmı TÜBİTAK'ın Marmara Araştırma Merkezi yerleşkesinde yer alan araştırma enstitülerinde, bu enstitülerde araştırma yapan bilim insanlarının katılımıyla gerçekleşiyor.Katılımcılar, kamp süresince serbest saatlerde diledikleri gibi oyunlar oynayabiliyor, spor ya da sanat etkinliklerine katılabiliyorlar.