Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu: "Antalya ve Muğla'da 2015 yılında 9 ay çalışan,M3 ay işi askıya alınan toplam 44 bin 753 kişinin 2016 yılında 9 ay aynı işyerinde çalışma şartıyla askıdaki 3 aylık sigorta primleri ve asgari ücretleri İŞKUR tarafından karşılanacak"

ANKARA  - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Antalya ve Muğla'da 2015 yılında 9 ay çalışan, 3 ay işi askıya alınan toplam 44 bin 753 kişinin, 2016 yılında 9 ay aynı işyerinde çalışma şartıyla askıdaki 3 aylık sigorta primleri ve asgari ücretlerinin İŞKUR tarafından karşılanacağını bildirdi.

Bakan Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ve turizm sektör temsilcilerinin katılımıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda düzenlenen "Turizm Sektörü İstihdam Destek Paketi"nin açıklandığı toplatıya katıldı.

Paketin, "Sektörel İstihdamı Destekleme Eğitimi Programı (SİDEP)", "Turizme Yönelik Toplum Yararına Programlar", "Turizmde Yabancı Çalışma İzinlerinde Kolaylık", "Denkleştirme" ve "Nitelikli İşgücü Yetiştirme" olmak üzere beş maddeden oluştuğunu belirten Soylu, şu bilgileri verdi:

"Antalya ve Muğla'da konaklama faaliyeti yürüten işyerinde 2015 yılında 9 ay çalışan, 3 ay işi askıya alınan toplam 44 bin 753 kişinin 2016 yılında 9 ay çalışma şartıyla askıdaki 3 aylık sigorta primleri ve ücretleri İŞKUR tarafından karşılanacak. Destekleme süresi içerisinde işverenler tarafından çalışanlara yönelik mesleki eğitim veya yabancı dil eğitimi gibi kişisel gelişimlerini sağlayıcı eğitimlerle nitelikleri artırılacak. 31 bin 619'u Antalya'da, 13 bin 134'ü Muğla'da toplam 44 bin 753 kişiyi ilgilendiren program için 260 milyon lira kaynak ayrıldı."

Antalya, Alanya, Trabzon, Dalaman, Milas-Bodrum, Adnan Menderes, Atatürk ve Esenboğa havalimanları ile Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze ve ören yerlerinde yabancı dil bilen kişilerin istihdam edilmesi yoluyla Türkiye'ye gelen turistlere yönlendirme yapılacağına söyleyen Soylu, "Program kapsamında 6 ay süreyle eğitime tabi tutulup istihdam edilmesi planlanan bin 200 kişi için 14 milyon 544 bin lira kaynak ayrıldı." dedi.

TURİZM SEKTÖRÜNDE YABANCILARIN ÇALIŞMASI

Paket kapsamında turizmde yabancıların çalışma izinlerinde de kolaylıkların sağlanacağını vurgulayan Soylu, şöyle konuştu:

"Paket kapsamındaki işletmelerde çalışacak yabancılar için ödenecek minimum ücret tutarı brüt asgari ücretin üç katından bir asgari ücret düzeyine düşürülerek, işverenlerin yabancılara ödeyecekleri ücretler ile SGK'ya ödemekte oldukları prim miktarları üçte bir oranında indirilecek. Bununla birlikte uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerde istihdam edilecek yabancılar için aranan en az 10 Türk vatandaşı çalıştırılması durumunda, her bir yabancı için ayrı ayrı 5 Türk vatandaşı istihdamı şartı kaldırılacak. Bu destek turizm seyahat acentaları, belgeli tatil köyleri, turizm-animasyon organizasyon firmaları ve müstakil eğlence yerlerini kapsıyor."

Soylu, turizm sektöründe istihdamda mevsimliğin önlenmesi, tecrübeli ve nitelikli personelin sürekli istihdam edilmesi suretiyle hizmet kalitesinin artırılması amacıyla denkleştirme uygulanacağını dile getirerek, denkleştirme süresinin 4 aya çıkartılıp bu sürenin toplu iş sözleşmeleri ile altı aya kadar artırılmasına imkan sağlanmasıyla yoğun çalışılan yaz ayları ile çalışılmayan kış ayları arasında denkleştirmenin yapılabileceğini aktardı.

Turizm sektörüne nitelikli iş gücü yetiştirilmesinin de paketin maddeleri arasında olduğunu belirten Soylu, mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programları ile turizm işletmelerinde ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünün işverenlerle birlikte yetiştirilmesinin desteklendiğini söyledi.

Otel ve konaklama yerlerinde geçen yıl 3 bin 156 kişiye iş başı eğitim verildiğine işaret eden Soylu, bu yılın sonuna kadar yaklaşık 15 bin kişinin işbaşı eğitim programlarından faydalanmasının planlandığını kaydetti.

"KAMU PERSONELİNE AVANTAJLI FIRSATLAR ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ"

Kültür ve Turizm Bakanı Ünal da 24 Kasım'dan bugüne yaşanan sorunların çözümü için hükümet olarak yeni destekler oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

Destekler için yaklaşık 2 aydır çalıştıklarını anlatan Ünal, sadece turizm sektörüne dönük kamu yararı olan çalışma modeli getirdikleri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına teşekkür etti.

Yurt dışından turist getiren seyahat acentalarına yakıt desteğinin sezon sonuna kadar uzatıldığını anımsatan Ünal, bu kararın da sektör açısından önemli olduğunun altını çizdi. Kararın, Bakanlar Kurulunda alındığını ifade eden Ünal, "Önümüzdeki günlerde bununla ilgili gerekli resmi kararlar alınacak." diye konuştu.

Bu dönem sektör temsilcileriyle erken rezervasyona önem verdiklerini vurgulayan Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yerli turistlerimizin erken rezervasyon oranları bu yılın ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artış gösterdi. Şu an itibarıyla 4 milyon civarında bir sayıya ulaştı. Yurt dışı rakamları henüz belli değil. Çünkü, tur operatörlerinin Türkiye ile ilgili beklentisi, normal şartlar altında, ürün fiyat seviyesindeki üstünlük nedeniyle son dakika ve sınır içi satışlarla bu daha çok netleşecek. O şekilde gözüküyor. Biz bu nisan ayından itibaren daha da yoğun bir şekilde başlayarak."

Türkiye'nin tanınırlık sorunun bulunmadığını kaydeden Ünal, lobi faaliyetlerine ve halkla ilişkilere ağırlık vererek, süreci daha iyi şekilde yönetmeyi sürdüreceklerini dile getirdi.

"Yerli turistin iç turizmi canlandırması için de destek verilebileceği"ne yönelik açıklamasının anımsatılması ve bu konudaki son durumun sorulması üzerine Ünal, "Şu anda, TÜRSAB, TÜROB, TÜROFED, sektörle birlikte üzerinde çalıştığımız, kamuya dönük ve kamu personeline iç turizmde avantajlı fırsatlar sunmaya dönük bir çalışmamız var. Fakat bu çalışmamız henüz daha nihayetlenmedi. Bunu da sektörle birlikte açıklayacağız." değerlendirmesini yaptı.

Yabancı turist sayısının geçen yıla göre ne kadar düştüğünün sorulması üzerine de Ünal, şu an oran vermenin yanıltıcı olacağını söyledi. Bakan Ünal, 2016 rakamlarının sezon başladıktan sonra paylaşılabileceğini bildirdi.

"Krizin devam etmesi halinde desteklerin uzatılıp uzatılmayacağı"na ilişkin soruya karşılık da Ünal, desteklere ilişkin bir yıllık protokol imzaladıklarını, yeni bir protokol imzalanması halinde desteklerin devam edeceğini yoksa biteceğini belirtti.

Ünal, desteklerin Antalya ve Muğla'ya dönük başladığını ancak daha sonra kapsamının genişletilebileceğini sözlerine ekledi.

Paketin açıklamasının ardından Soylu ile Ünal, iki bakanlık arasındaki protokolü imzaladı.