Yaşar Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İçöz: Turizm Rekabet Endeksi'nde Türkiye, ne yazık ki 44'üncü sırada yer aldı. Bu durum sektörün ciddi bir şekilde yeniden değerlendirilmesini zorunlu kılmaktadır dedi

İZMİR  - Yaşar Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan İçöz, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından açıklanan 2015 Seyahat ve Turizm Rekabet Endeksi'nde Türkiye'nin 141 ülke içinde 44'üncü sırada yer aldığını belirterek, "Bu durum sektörün ciddi bir şekilde yeniden değerlendirilmesini zorunlu kılmaktadır" dedi.

İçöz, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2015'te dünyada en çok turist çeken 6'ncı ülke olmasına rağmen geçen yıla göre turist sayısında yüzde 2,25 azalma görüldüğünü, ekonomide olduğu gibi turizmde de orta gelir tuzağı riskinin gözüktüğünü savundu.

Dünya Ekonomik Forumu'nun yayımladığı endekse göre Türkiye'nin, çevresel sürdürülebilirlik, doğal kaynakları koruma, güvenlik ve emniyet gibi konularda en düşük skora sahip ülkeler arasında yer aldığını dikkat çeken Prof. Dr. Orhan İçöz, "141 ülke arasında hazırlanan Seyahat ve Turizm Rekabet Endeksi'nde Türkiye, ne yazık ki 44. sırada yer aldı. Bu durum sektörün ciddi bir şekilde yeniden değerlendirilmesini zorunlu kılmaktadır" ifadelerini kullandı.

İçöz, açıklamasında, ulaşımın karayolu ağırlıklı olması ve dünya mirası listesine dahil olan eser sayısının rakiplerine göre az olmasının da sıralamada gerilere düşmesinde etkili olduğunu kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Gelen ziyaretçi profilinin orta ve alt gelir düzeyine sahip kişilerden oluşması ve ortalama harcamalarının 750 dolar civarında dolaşması bir anlamda turizmde de orta gelir tuzağı görüntüsü vermekte. Bundan sonra turizm yöneticilerine düşen görev, söz konusu raporda belirtilen rekabet unsurlarının ayrıntılı değerlendirmesini yaparak, özellikle zafiyet gösteren ve düşük skorları olan doğal, kültürel çevrenin daha dikkatli korunması ve zenginleştirilmesi, ulaşım altyapısının geliştirilmesi, uluslararası şeffaflık sağlanması gibi konularda ilerlemeler sağlamak olmalıdır."