KABİL - Afganistan Türk Görev Kuvveti Komutanlığının (ATGK) imkanlarıyla tedarik edilen 34 tekerlekli sandalye, Afgan yetkililerle daha önceden tespit edilen ihtiyaç sahiplerine törenle teslim edildi.

Başkent Kabil'deki Bağı Zenane (Kadınlar Bahçesi) yerleşkesinde düzenlenen törene Afganistan'daki Türk Gücü Komutanlığında görevli subaylar ile Afgan yetkililer katıldı.

Faaliyet hakkında basına bilgi veren Türk Görev Gücü Sivil Asker İşbirliği Biriminde görevli Yüzbaşı Serkan Koç, "Engelliler haftası münasebetiyle 34 ihtiyaç sahibi Afgan vatandaşa, tekerlekli sandalye dağıttık, Bu, şu anda bizim dağıttığımız ikinci parti oluyor. Devamında ihtiyaç sahibi Afgan vatandaşlarımıza diğer yardımlarda da bulunacağız" dedi.

Ülkesinde çatışmaların devam ettiğini dile getiren Afganistan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Necibe Afgan da "Afganistan savaş halinde bir ülke, her gün insanlar savaşlardan ötürü engelli durumuna düşüyor. Dost ülke Türkiye’nin yardımları her daim çok etkili olmuştur. Türklerin yardım ettiği kişiler, elinde tekerlekli sandalye alabilecek gücü olmayan insanlar. Mesela Türk askeri, geçen defa 2 engelli kadına tekerlekli sandalye vermişti ki onların ikisi de 23 yıldır engelliydi ama sandalye alacak maddi imkanları yoktu. Bu faaliyet insani ve çok önemli bir yardım, Allah onlara bu yardımların sevabını verecektir" ifadelerini kullandı.

BİZİM GİBİ FAKİRLER İÇİN BÜYÜK ANLAMI VAR

Tekerlekli sandalye alan hem zihinsel hem de bedensel engelli olan bir genç kadının babası, "Allah Türk halkından razı olsun, daha önce çok büyük sorun oluyordu, kızımı kucağımızda taşımak mecburiyetindeydik. Şimdi daha rahat olduk, yardım için çok teşekkür ederiz. Bu yardım bizim gibi fakir insanlar için çok büyük anlam ifade ediyor" sözleri ile memnuniyetini dile getirdi.

Safiye Hasan isimli bir başka genç kadın ise "Bu yardım benim için çok önemli. Evden çıkmak istediğimde tekerlekli sandalyeye ihtiyacım oluyordu ama imkansızlıktan ötürü alamıyorduk. Bir yere gitmek istediğimde sandalye olmadığı için gidemiyordum. Daha önceden yoktu, çok zorlanıyordum ama şimdi artık daha rahat oldum. Türklere çok teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

Programın sonunda engelliler ile refakatçilere yemek ikram edildi. Türk askeri yetkililer, ihtiyaç sahipleriyle yakından ilgilendi.

Türk askeri, geçen 14 yıl içerisinde başta eğitim ve sağlık olmak üzere çeşitli alanlarda Afgan halkına yardım eli uzattı.  Afganistan'da 36 yıldır devam eden işgal ve savaşlardan ötürü bir milyonun üzerinde engelli bulunuyor.