ANKARA -Türkiye'de, yılın ilk yarısında aralarında Maldivler'in de bulunduğu 27 ülke ve 2 serbest bölgeye 10 bin tonu aşkın dondurma ve buzlu yiyecek ihracatı gerçekleştirildi.

Yılın ilk yarısında 10 bin 226 ton dondurma ve buzlu yiyecek ihracatı gerçekleştirildi. Aynı dönemde söz konusu ürünlerin ithalatı ise 971 ton oldu. Dondurma ve buzlu yiyecek satışından 23 milyon 235 bin 295 dolar döviz elde edildi. Bu gıda maddelerinin ithalatına karşılık ödenen miktar ise 4 milyon 437 bin 822 dolar seviyesinde kaldı.  Bu alışveriş sonucu dünyanın dört bir yanında farklı milletten insan Türk dondurmasının lezzetiyle tanıştı. Yılın ilk yarısında 27 ülke ve 2 serbest bölgede, Türk dondurması ve buzlu yiyecekler tüketime sunuldu.

Türkiye, dondurmayı ilk ürettiği bilinen Çin'e de dondurma ihracatı gerçekleştirdi.

Yılın ilk yarısında Türk dondurması ihraç edilen ülkeler arasında Hollanda, İngiltere, Belçika, Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Fas, Libya, Şili, Lübnan, Suriye, Irak, Suudi Arabistan, Ürdün, Kuveyt, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan, Güney Kore, Avustralya da yer aldı.

Üreticiler, ayrıca Mersin Serbest Bölgesi ile Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi'nin dondurma ihtiyacını da karşıladı. Dondurma, Türkiye'de ilk olarak belirli lokanta ve otellerde imal edildi, daha sonra ev, sokak ve dükkan dondurmacılığı gelişti. Dondurma, 1970'lere kadar teknik kapasitesi olmayan küçük işletmelerden halka sunuldu.

Editör: TE Bilisim