ANKARA - Etimesgut Belediyesi’nin Saltuk Buğra Han Türk İslam Sanatları Eğitim Merkezi, asırların birikimiyle günümüze kadar ulaşan sanatları yaşatmaya ve gelecek nesillere en doğru şekliyle aktarmaya çalışıyor. Unutulmaya yüz tutmuş her biri ilgi, emek ve sabır isteyen Türk İslam Sanatları ustaların elinden yeni nesillere aktarılıyor. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 400 kursiyer, merkeze gelerek Türk İslam sanatlarını öğreniyor, geçmişten geleceğe kültür köprüsü kuruyor.

KURSLAR İLGİ GÖRÜYOR

Etimesgut Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Eryaman 3. Etap Tunahan Mahallesi’nde hizmet veren Türk İslam Sanatları Eğitim Merkezi’nde, Ebru, Filografi Tekniği, Keçe, Lefkara, Hüsh-i Hat, Kat’ı, Minyatür, Tezhip, Çini, Dekoratif Ahşap Süsleme kursları düzenleniyor. Etimesgut Belediyesi, kurslar için merkezde özel atölyeler ve donanım oluşturdu. Her yaştan Etimesgutlu ilgi alanlarına göre kurslara gelerek zamanlarını en verimli şekilde değerlendiriyor.

EMEK, SABIR, İLGİ İSTİYOR

Merkezdeki her atölyeden farklı sanat dallarının sesi yükseliyor. Ahşap süsleme atölyesinde hünerli hanımlar kıl testere ile ahşaba yeniden hayat verirken, ebru atölyesinde su ve rengin dansı izleyenleri büyülüyor. Kat’ı ve minyatür sanatları büyük emek isterken, minyatür ve çini emeğin yanı sıra sabır da gerektiriyor. Türk İslam Sanatları Merkezi’nde ayrıca Kur’an-ı Kerim öğretimi ile Arapça ve Ney kursları da düzenleniyor.

DEMİREL’İN ÖZEL İLGİSİ VAR

Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, etiSEM bünyesinde açılan Türk İslam Sanatları kurslarını yakından takip ediyor. Açılan her bir kursun Türk İslam sanatının yaşatılmasını ve daha geniş kitlelerce tanınmasını sağladığını kaydeden Demirel, "Bu merkezimizde ecdadımızın asırlardır usta-çırak ilişkisiyle günümüze kadar aktardığı sanatları öğretiyoruz. Üniversitelerimizden özel hocalar getirterek kursiyerlerimize bu kursları veriyoruz. İstiyoruz ki ebrumuz, çinimiz, minyatürümüz, tezhibimiz, keçemiz ve diğer geleneksel sanatlarımız unutulmasın. Yeni kuşaklara aktarılsın. Başkentli hemşehrilerimizi kurslara katılmaya, bu kültür köprüsünde ben de varım demeye davet ediyorum" dedi.

Editör: TE Bilisim