Bugün değil Türkiye’nin dünya da pek çok ülkede bir benzeri dahi olmayan Türk-Japon Vakfı Kültür Merkezi düzenlenen bir törenle 18’nci yaşına girmiş bulunmaktadır.

Zamanın Cumhurbaşkanı, Süleyman Demirel tarafından temeli atılan Türk-Japon Vakfı 1993 yılında kurulmuştur. Yıllarca mücadele edip vakfa kültür merkezi statüsünü de ilave ettiren, Prof. C.Tayyar Sadıklar yinede boş durmayıp pek çok kültürel etkinliklerle kültür merkezini saygın bir kuruluş olarak tanınmasını sağlamıştır.

Hakkı ödenmez başkan kültür merkezinde düzenlenen 18. Açılış yıldönümünde yaptığı konuşmada davetlilere kısa bir bilgi de vermiştir. "Bugün burada Türk Japon Vakfı Kültür Merkezi’nin 18. Açılış yıldönümünü kutlamaktayız. Türk Japon Vakfı 1993 yılında kurulduktan sonra 3 Mayıs 1998 yılında kültür merkezide açılmıştır. 3 Mayıs tarihi TRT sanatçılarının özel bir programı olduğu için kutlamayı bir gün önceye almak zorunda kaldık. Açıldığı günden itibaren birçok başarıya imza atmış olan Türk Japon Vakfı Kültür Merkezi bundan sonraki yıllarda da çalışmalarına sizlerinde destekleriyle aynı şekilde devam edecektir.

Türk Japon Vakfı olarak; sanata ve sanatçıya son derece önem verip, saygı duymaktayız. Dolayısıyla bu akşam Türk Sanat Musikisinin seçme eserlerinden oluşan zengin bir programı sizlere sunmak isterim. Konsere sesleri ve sazları ile eşlik edecek olan bu başarılı topluluğu yönetecek kora şefimiz Emine Gürsel’e ve de emeği geçen herkesi candan kutluyorum.

Bu anlamlı gecemize katıldığınız için sizlere de yürekten teşekkür ediyorum" diyen Başkan Sadıklar vakfın bir aktivitesini de açıklamıştır. Türk Japon Vakfı, Japonya ve Ekvador’da meydana gelen ve pek çok insanın hayatını kaybetmesine neden olan depremzedelerin acısına ortak olmak için "Nazar boncuğu ve dilek kampanyası" adı altında bir duygulu çalışmayı da başlatmıştır.

Afetzedelerle el ele kampanyası kapsamında camdan yapılan ve ülkemizde nazar boncuğu olarak bilinen, bu taşlardan alan kişiler ayrıca verilen belgeye de, duygularını yazmak suretiyle felakete uğrayan Japon ve Ekvador vatandaşlarına duygularımızı iletme imkanı bulacağımız açıklanmıştır.

Büyükelçiliklere iletilecek olan bu dileklerimizle Japon ve Ekvador halkına yalnız olmadıklarını belirtmeye çalışacağız.

Türk kültür hayatına bir birinden ilginç, kaliteli kültürel ve sanatsal etkinlikler sunan, Türk Japon Vakfı Kültür Merkezi mensuplarına ve bütün bu aktivitelerin yaratıcısı, değerli başkan Prof. Tayyar Sadıklar’a, en kalbi sevgi ve saygılarımı sunarım. Atatürk’ün görgü ve kültür anlayışı çerçevesinde bizleri sık sık bir araya getiren Sayın Başkan, iyi ki varsınız.

Afetzedelerle el ele nazar boncuğu ve dilek kampanyası

Türkiye gibi deprem riski altında olan ülkelerden Japonya’da 14 ve 16 Nisan 2016 tarihlerinde iki büyük deprem olmuş ve depremin tetiklediği heyelanlar sonucu pek çok yerleşim yeri ile altyapı ciddi zarar görmüştür.

Yaklaşık 50 kişi depremden, 16 kişi de depremin yarattığı sağlıksız koşullar nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Yaklaşık 3 bin kişi yaralanmış ve 40 binin üzerinde kişi de deprem ve heyelan nedeniyle tahliye edilmiştir. Ayrıca, bu afeti takiben, 16 Nisan 2016 tarihinde Ekvador’daki kayıpları anmak ve depremzedeler ile dayanışma sergileyerek afet risk yönetiminin önemine dikkat çekmek için, Türk Japon Vakfı, Japonya ile ilgili diğer dernek ve kuruluşlar ile işbirliği içerisinde "Afetzedelerle Elele Nazar Banucuğu ve Dilek Kampanyası" başlatılmıştır. Siz Japonya-Türkiye dostlarını kampanyaya destek vermeye davet ediyoruz.

Bir ay süresince Türk Japon Vakfı Kültür Merkezi’ndeki "Nazar Boncuğu" ve "Dilek" kutularına, yazacağınız kısa mesajlar ile bize özgü bir obje olan nazar boncuklarınızı bırakmanız gerekiyor.

Haziren ayı başında, toplanan bu nazar boncukları ve içten mesajlarınız Japonya ile Ekvador Büyükelçilerine iletilerek sembolik de olsa Afetzedeler ile dayanışmanın sergilendiği ifade edilerek, Japonya’nın Kumamoto şehri ve Ekvador ile gönül birliği kurulacaktır.