ABD'deki düşünce kuruluşlarından Atlantic Council'de Türkiye'deki seçim sonuçlarıyla ilgili tele-konferans düzenlendi.

Kurumun uzmanlarından da olan Ricciardone, iyi organize edilmiş bir seçim yaşandığını ve herhangi bir karışıklık veya düzensizlik haberi gelmediğini belirterek, "Dolayısıyla, bu, Türkiye’nin bölgede prestijini artırabilecek bir şey. Türkiye’yi uzun zamandır gözlemleyen biri olarak, Türk demokrasisinin, sivil toplumunun ve demokratik kurumlarının güçlülüğünü, sistemin gerçekten işlediğini görmekten mutluluk duyuyorum" ifadesini kullandı.

Bir soru üzerine, Türkiye’nin 1990’lardan çok farklı bir konuma ulaştığına dikkati çeken Ricciardone, "Türkiye, şimdi, siyasi alanda çok daha olgun bir demokrasi ve cumhuriyet" diye konuştu.

"Türklerin yüzde 60’ı koalisyon konusunda rahat görünüyor"

Ricciardone, seçimlerde ortaya çıkan sonucun koalisyona işaret ettiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türklerin yüzde 59-60’ı koalisyona geri dönme noktasında rahat görünüyor. Herkes bunun belirsizlik, belirsizliğin de istikrarsızlık getirebileceğini biliyor. Ama benim büyükelçiliğim sırasında gördüğüm Türkiye, Kürtler ile Aleviler, Ermeniler, Hristiyanlar gibi diğer azınlıkların hakları konusundaki temel sorunları şiddete başvurmadan ele alabiliyordu. Devlet olarak cumhuriyet, yönetim olarak parlamento ve siyasi mekanizma (problemlerle) başarılı şekilde başa çıkabiliyordu. Dolayısıyla, bunun Türk siyasetini daha da olgunlaştıracağı ve cumhuriyeti güçlendireceği noktasında güvenim tam. Türkiye hakkında daha da olumluyum. Koalisyon siyasetinin Türkiye’yi zayıflatabileceği yönünde bir kaygım yok."

Atlantic Council Refik Hariri Merkezi uzmanlarından Aaron Stein de seçimin ardından odak noktasının MHP olmaya başladığını söyledi.

AK Parti’nin koalisyon ortağına ihtiyaç duyduğunu, bu noktada da en muhtemel partnerin MHP olabilececeğini belirten Stein, CHP-MHP-HDP arasında olası bir koalisyona doğru süreç yaşanırsa, burada da "kilit taraf"ın yine MHP olacağı yorumunu yaptı.