UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güney, "Türkiye’de Ağustos, Eylül ve Ekim aylarını kapsayan süreçte incir üretimi sürecinde 275 bin ton incir üretiyor. Üretimde dünya sıralamasında lideriyiz. Dünyada yaş meyve sebze sektöründe kıyasıya rekabetin olduğunu belirten Güney, " Son yıllarda karşılaşılan Ethephon ilacının ve kalıntılarının ihracatın önünde çok büyük bir risk. Bu konuda üreticilerin çok dikkatli olması gerekiyor

Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), Bursa Siyah İncirini mercek altına almaya devam ediyor. Her yıl Bursa Siyah İnciri (BSİ) ihracatını ele almak amacıyla UYMSİB öncülüğünde gerçekleştirilen değerlendirme panellerin sonuncusu Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Konferans Salonu’nda yapıldı.  Panelin açılış konuşmasını yapan UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güney, BSİ’nin Bursa’nın en nadide tarımsal markalarından biri haline geldiğini ifade ederek, BSİ’nin Türkiye’nin genel meyve ihracatında dördüncü sırayayerleştiğini söyledi.

 Dünya pazarının göz bebeği ‘BSİ’

UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güney, 2014 yılında BSİ’nin 18 bin ton ile yaklaşık olarak 43 milyon dolarlık ihracata imza attığını belirterek, "BSİ, tüm incir çeşitleri arasında en nadide tür ve en önemli tarımsal markalardan biri haline geldi.  2014 yılında toplam 18 bin ton ile 43 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan BSİ, doğal üretime bağlı olarak tüm pazarların ilgi odağı oldu" dedi.

 Üretimde de lider Türkiye

Türkiye’de Ağustos, Eylül ve Ekim aylarını kapsayan süreçte incir üretimi olduğunu hatırlatan Güney, Türkiye’nin incir üretimi yapılan bu 3 süresince 275 bin ton üretim ile dünya sıralamasında liderlik koltuğunda oturduğunu dile getirdi.

Dünyada yaş meyve sebze sektöründe kıyasıya bir rekabetin olduğunu da sözlerine ekleyen Arif Güney, son yıllarda karşılaşılan Ethephon ilacının ve kalıntılarının ihracatın önünde çok büyük bir risk olduğunu ve bu konuda üreticilerin çok dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

 İhracatın büyük kısmı AB’ye

BSİ’nin son beş yıl içerisinde en fazla ihraç edildiği ülkeleri de açıklayan Güney, ihracatın ağırlıklı olarak Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldığını söyledi. Güney, "Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde en fazla BSİ ihracatı yaptığımız ülke 5 bin tonun üzerinde bir miktarla Almanya oldu. Bunu sırasıyla 3 bin ton ile Rusya, 2 bin ton ile İngiltere, 1.9 bin ton ile Fransa ve 1.4 bin ton ile Hollanda takip etti " dedi.

 "BSİ ihracatı neden 21 ton olmasın"

Başkanlığı döneminden bu yana kadar BSİ’nin ihracatının artması ve üretimin güçlenmesi adına önemli çalışmalara imza attıklarını belirten Dr. Salih Çalı ise, ihracatın son beş yıl içerisinde 27 milyon dolardan, 43 milyon dolar seviyelerine geldiğini ifade ederek, "BSİ ihracatı son beş yılda 27 milyon dolardan 43 milyon dolara geldi. Şu an 18 bin ton ihracatımız neden 21 bin ton olmasın" diye konuştu.  UYMSİB Başkanlığı döneminde BSİ ile ilgili yedi proje üretildiğini de ifade eden Dr. Çalı, bu projelerden ikisinin tamamlandığını, geriye kalan beş projenin de devam ettiğini söyledi.

BSİ’nin Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) ihracı için izin çalışmalarının sürdüğünü de dile getiren Dr. Çalı, ihraç izinlerinin alınabilmesinin önündeki en büyük engelin ilaç kullanımı olduğunu vurguladı.
Editör: TE Bilisim