ANKARA  - Türkiye'de 100 binin üzerinde dernek faaliyet gösterirken, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığının verilerine göre, nüfusun yüzde 13'ü bu derneklere üye oldu.

Türkiye'de, "Umutlu Patiler", "Bir Çiçek de Sen Dik", "İşsizlik ve Pahalılıkla Savaş", "Hepimiz İnsanız" ve "İstiklal Marşı" gibi çeşitli isimlerde ve alanlarda faaliyet gösteren 100 binin üzerinde dernek faaliyet gösterirken, derneklerin nüfusun yüzde 13'ü oranında üyesi bulunuyor. İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığının verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye'de çoğunluğu Marmara Bölgesi'nde olmak üzere toplam 108 bin 338 dernek bulunuyor.

Meslek, sağlık ve eğitim alanındaki derneklerin yanı sıra ilginç isimleriyle dikkati çeken dernekler de yer alıyor. Köpek ırklarının korunması için kurulan "Chihuahua Irk", "Chow Chow Irk" derneklerinin yanı sıra "Cins Kedileri Koruma ve Kedi Sevgisini Yaygınlaştırma", "Bir Çiçek de Sen Dik", "Geleceği Önemseyenler", "Umutlu Patiler" gibi isimlerle dernekler faaliyet gösteriyor.

"Hepimiz İnsanız", "İstiklal Marşı", "Vakti Şimdi", "İşsizlik ve Pahalılıkla Savaş", "Karakutu", "Beyin Göçünü Önleme", "Onuncu Köy", "Bilgiyi Fikirlerle Yaşatma" ismini taşıyan dernekler de bulunuyor.

Derneklerin faaliyet alanlarına göre dağılımına bakıldığında ilk sırayı, 33 bin 240 rakamı ile mesleki ve dayanışma dernekleri alıyor. Bunu ikinci sırada 20 bin 98 ile spor ve sporla ilgili dernekler, üçüncü sırada 17 bin 776 ile dini hizmetlerin gerçekleştirilmesine yönelik faaliyet gösteren dernekler izliyor.

Çocuklarla ilgili faaliyet yürüten 17 dernek ise son sırada yer alıyor.

Bölgelere göre, en fazla dernek yüzde 33,9 ile Marmara Bölgesi'nde faaliyet gösteriyor. İç Anadolu Bölgesi yüzde 18,2 ile ikinci, Ege Bölgesi yüzde 13,8 ile üçüncü sırada bulunuyor. Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde faaliyet gösteren dernek oranı ise yüzde 5,9. Kamu yararına faaliyet yürüten derneklerde Ankara ve İstanbul 135'er dernekle başı çekiyor. İzmir'de kamu yararına faaliyet yürüten 22 dernek bulunurken, Bursa'da 11 dernek faaliyet gösteriyor.

DAHA ÇOK ERKEKLER ÜYE

Türkiye nüfusunun yüzde 13'üne denk gelen 10 milyon 35 bin 142 kişi dernek üyesi iken, nüfusun yüzde 87'inin herhangi bir derneğe üye olmadığı belirlendi. Derneğe üye olanların ise yüzde 2,5'ini kadınlar, yüzde 10,6'sını erkekler oluşturuyor.

Türkiye genelinde 2014 yılında faaliyet gösteren derneklerin gelirlerinin toplamının ise 10 milyar lirayı geçtiği tespit edildi.

Öte yandan, bugüne kadar çeşitli sebeplerden 159 bin 421 dernek ise feshedildi.