TBMM  - CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, "Türkiye Protestan Kiliseleri'ne sistematik tehditler yapılıyor" dedi.

Doğan, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye Protestan Kiliseleri'ne sistematik tehditler yapıldığını iddia etti.  Türkiye'de Sünni ve Müslüman olmayanlara yönelik tehdit, saldırma ve sindirme politikalarının ilk kez yaşanmadığını, 6-7 Eylül olaylarının hala hafızalarda olduğunu belirten Doğan, "Protestan kiliselerine yönelik bu saldırılar diğerlerinden ayıran şöyle bir özellik var. Tehditlerin içeriğinde kullanılan söylem, cihatist bir içerik taşıyor. Din değiştiren kimselerin kellelerinin koparılmasından bahsediliyor. IŞİD ve benzer cihatist örgütler yüzünden, Sünni ve Müslüman olmayan herkesin psikolojisi bozulmuş durumda. Bu tehditler bu kadar açıkken, savcılar, emniyet ve siyasiler hiçbir şekilde gerekli önlemleri almıyor, soruşturmuyor" diye konuştu.

Doğan, meselenin tamamen din, vicdan ve ifade özgürlüğü meselesi olduğunu anlatarak, "Laik olduğunu iddia eden bir ülkede insanlar, barışçıl eylemler içerdiği sürece her türlü dini örgütlenme, kendini ifade etme ve kiliseler kurma hakkına sahiptir" ifadesini kullandı.

Lozan Anlaşması ve Türkiye'nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin bu hakları güvence altına aldığını ifade eden Doğan, bu insanların on yıllardır "güvercin tedirginliği" ile yaşadığını öne sürdü. Doğan, savcıların proteston kiliselerine yapılan tehdit ve baskılarla ilgili gerekli soruşturmaları açmasını istedi.

CHP'li Doğan, Dağlıca'da şehit olan askerleri andığını belirterek, "Artık akan bu kan dursun, silahlar sussun. Biz artık dağdaki gençlerin de askerlerin de polislerin de sivillerin de ölmesini istemiyoruz" sözlerini sarf etti.  Misyonerliğin suç olarak yansıtıldığını kaydeden Doğan, misyonerliğin suç olmadığını, herkesin istediği dini seçebileceğini söyledi.  CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da "Biz laik toplumda, ifade ile din ve vicdan özgürlüğünün güvence altına alındığı bir toplumda yaşadığımız inancındayız. Herhangi bir tehditle karşı karşıya kalmadığımız bir toplumu inşa etmek istiyoruz. Arkadaşlarımızın uğradığı saldırıların karşısındayız. O hak arama mücadelesinin de takipçisi olacağız" dedi.  Türkiye Protestan Kiliseler Birliği Genel Sekreteri Umut Şahin de tehditler aldıklarını, geçmiş yıllarda Malatya'da 3 arkadaşlarının öldürüldüğünü söyledi.
Editör: TE Bilisim