TRABLUS - İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Sarıkurt, hayırsever Türkiye halkının bağışlarını, muhtaç ve mağdur insanlara ulaştırdıklarını belirterek, "Libya üzerinden Avrupa ülkelerine gitmeye çalışan göçmenlerle iç çatışmadan dolayı evlerini terk eden bin 700 aileye gıda yardımı yaptık" dedi.

İHH, iç çatışmaların devam ettiği Libya’ya insani yardım ulaştırmayı sürdürüyor. Türk halkının bağışlarını bölgeye ulaştıran İHH, Bingazi ve Derne’den kaçan sığınmacılarla, Avrupa ülkelerine gitmek için tehlikeli yolculuğa çıkan kaçak göçmenlere, yardım kolileri dağıttı. İHH Yönetim Kurulu Üyesi Sarıkurt, Libya’da iç çatışmalar nedeniyle özellikle Bingazi'den birçok ailenin sığınmacı konumuna düştüğünü vurguladı.

 "Yaşanan kriz nedeniyle Libya'da çok mağdur oluştu" diyen Sarıkurt, şunları kaydetti:

"Çatışmalar sebebiyle evlerini terk ederek sığınmacı durumuna düşen çok insan var. Biz her ay olmasa da en geç iki ayda bir Libya'ya geliyoruz. Bu sefer, çatışmaların sürdüğü batı ve güneybatı illerinden kaçıp şehir içinde kiraladıkları evlerde kalanlarla kamplarda yaşam mücadelesi veren insanlara, hayırsever Türkiye halkının yardımlarını teslim ettik."

Yardım kolilerinde, yağ, salça, bakliyat, temizlik malzemeleri, çocuk bezi, bebek maması, süt ve süt tozu gibi gıda ve temizlik malzemelerinin olduğunu söyleyen Sarıkurt, "Bahsettiğim bölgelerden gelen bin 700 aileye gıda dağıtımı yaptık. Her aileyi 5-6 kişiden hesapladığımızda ulaştığımız insan sayısı yaklaşık 10 bini buldu. Türk halkının bize teslim ettiği yardım emanetini, muhtaç ve mağdurlara ulaştırmanın sevincini yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Libya'nın iç savaşın yanı sıra çok ciddi bir kaçak göçmen sorunuyla karşılaştığını anlatan Sarıkurt, ülkelerindeki sıkıntılar nedeniyle kaçanları göçmenleri de unutmadıklarını dile getirdi.

Trablus’taki kaçak toplama ve nakletme merkezindeki göçmenlere yardım ulaştıran İHH ve hayırsever Türkiye halkına teşekkür eden polis müdürü Ali Süveydi, "Göçmenlerin dramı yürek yakıyor. Ciddi meselelerimizden biri de göçmen sorunudur. Libyalı yöneticiler, bir taraftan iç sorunlarla uğraşırken diğer taraftansa ölüm yolculuğuna çıkan göçmen meselesiyle uğraşıyor. Göçmenler, mafya ve insan tacirlerinin tuzaklarına düşüyor. Biz onları engellemesek çoğu Akdeniz’de boğulacak" değerlendirmesinde bulundu.