ANKARA - Türk güvenlik güçlerinin Libya Tobruk Limanı'nın kuzeydoğusunda uluslararası sularda, uyuşturucu madde taşıdığı belirlenen Bolivya bandıralı gemiye yönelik hava destekli operasyonunda, 10 yabancı uyruklu kişinin gözaltına alındığı, şüphelilerin söz konusu gemiyle Türkiye'ye getirilmekte olduğu bildirildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığı kaynaklarından edilinen bilgiye göre, uyuşturucu ile mücadele polisleri, istihbari çalışmalar sonucunda deniz yolu ile Avrupa ülkelerine uyuşturucu madde taşımak isteyen suç örgütlerine yönelik etkin bir çalışma sürdürüyor.

Bu kapsamda Suriye'deki bir limandan fazla miktarda uyuşturucu madde yüklenen geminin yola çıktığı bilgisini alan Türk polisi, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve ilgili kurumlarla da işbirliğine girerek, Libya Tobruk Limanı kuzeydoğusunda uluslararası sularda Bolivya bandıralı gemiye yönelik hava destekli operasyon düzenledi. Operasyonda, 13,6 ton toz esrar maddesi, değişik konteynerlere zulalanmış halde ele geçirildi.

Kaynağının Suriye olduğu değerlendirilen toz esrar maddesinin preslenerek, Suriye'deki bir limanda konteynerler içinde zulalanarak gemiye yüklendiği, Avrupa ülkelerine dağıtılmasının amaçlandığı belirlendi.

Operasyonda, gemide bulunan yabancı uyruklu 10 kişinin gözaltına alındığı, şüphelilerin söz konusu gemiyle Türkiye'ye doğru getirilmekte olduğu öğrenildi. Türk güvenlik güçlerinin Akdeniz'deki olumsuz hava şartlarına karşın başarılı bir operasyon düzenlediği belirtildi.

ELEKTRİK AKSAMINI KESTİLER

Operasyon başlatıldığında öncelikle geminin bütün elektrik aksamının kesildiği, gemide bulunan şüphelilerin herhangi bir iletişime geçmemeleri için iletişim kanallarının devre dışı bırakıldığı öğrenildi. Söz konusu geminin römorkör kılavuz tekne ile çekilerek Mersin veya Marmaris limanına getirilmekte olduğu bildirildi.

Gemide gözaltına alınan şüphelilerin soruşturmasını Türkiye cumhuriyet savcılarının yürüteceği kaydedildi.

- Başarılı operasyonlara imza atılıyor

İçişleri Bakanlığının talimatıyla Emniyet Genel Müdürlüğünün uyuşturucu tacirlerine yönelik etkin mücadele kapsamında Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığını kurduğu, daire başkanlığının "narkotim"ler ile yurt içindeki sokak satıcılarına fırsat tanımadığı ve uluslararası alanda da başarılı operasyonlara imza attığı kaydedildi.

Türk polisi bu çerçevede kasım ayında İtalya açıklarında bir gemide 13 tonluk uyuşturucu maddenin de İtalyan güvenlik güçlerince yakalanmasına yardımcı olmuştu. Bu operasyonda yakalanan 12 yabancı uyruklu şüpheli, Sicilya Savcılığının yürüttüğü soruşturmada İtalya'da tutuklanmıştı.