Bahçeli: Yumuşama" adı altında "yumuşakça" olmamızı beklemeyin Bahçeli: Yumuşama" adı altında "yumuşakça" olmamızı beklemeyin

Gazeteciler Cemiyetinin Türkiye'nin dört bir yanından iletişim fakültesi mezunları ve mesleğe yeni adım atan gazetecilere habercilik pratiği sağlamayı amaçlayan 9. Köy Haber Merkezi haberlerinin yer aldığı Nisan sayısı yayınlandı. 76 sayı boyunca hak ihlalleri, sağlık, çevre ve eğitimde yaşanan sorunları ele alan haberleriyle halkın sorunlarına sütunlarında yer açan 9. Köy Haber Merkezi, Nisan sayısında deprem bölgesindeki son durum, uluslararası ilişkilerde güncel gelişmeler de uzmanların görüşleri eşliğinde sunuldu. 

9. Köy Haber Merkezi'nin editörlüğünü Zeynep Gürcanlı, Erhan Karadağ  Özlem Akarsu Çelik; editör yardımcılığını Andaç Zeynep Tombuloğlu, üstleniyor. Korhan Ziya Ön'ün sorumlusu olduğu projenin etkinlik koordinatörlüğünü Deniz Savaş, iletişim uzmanlığını Ateş İlbaşı, video haber uzmanlığını Ayşe Gültekin yürütüyor. 9. Köy e-Dergi her ay farklı konu ve temalarla 9koy.org sitesi üzerinden okunabilir. 

9. Köy Haber Merkezi e-Dergisi'nin bu ayki sayısında yer alan haberler ise şu şekilde:

Depremzedeler hâlâ kayıplarını arıyorlar!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden 1 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen halen kayıp olan depremzedeler bulunuyor. Ömer Karakuş Adıyaman Barosu Başkanı Av. Bilal Doğan ile kayıp torununu bulmaya çalışan Hasan Ateş ile görüştü.

39 maden ocağının açıldığı Pütürge’de yaşam tehdit altında

Belgizar Abiri Şimşek, beyaz çimento yapımı olmak üzere yaygın kullanım alanına sahip olan profilit maden yatağı tespit edilen Malatya'nın Pütürge ilçesinde maden ocaklarının açılması sonrası doğa ve insanın gördüğü zararı Pütürge Çevre Platformu Sözcüsü Ramazan Derin ile konuştu.

75 yaşındaki atık toplayıcısı: “Zaten az kaldı…”

Yaşlılık ve engellilik maaşlarının açlık sınırının altında olduğu Türkiye'de çoğu yaşlı ve engelli çalışmak zorunda kalıyor. Serhat Yetüt yaşam savaşı veren atık toplayıcısı 75 yaşındaki Mustafa L. ile görüştü, yaşam koşullarını onunla geçirdiği gün boyunca gözlemledi. Sosyolog Adnan Fırat Bayar ise atık toplayıcılarının sağlıksız çalışma koşullarının toplumsal yansımasını değerlendirdi. 

Deprem bölgesindeki yargılamalarda kişiler var, devlet yok!

Serhat Yetüt 6 Şubat depremlerinin vurduğu Gaziantep'ten hareketle depremi etkileyen 11 ildeki dava süreçlerini inceledi. Gaziantep merkez başta olmak üzere, depremden en çok etkilenen İslahiye ile Nurdağı ilçelerinde 200’den fazla davaya bakan Av. Mehmet Aykut Başderici'nin değerlendirmelerinin yer aldığı haberde bazı davalarda görüşen takipsizlik kararları irdelendi.

Bayram kutlayamayan çocukların ve velilerin 23 Nisan’ı

Ceylan Sağlam 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için hazırladığı özel haberde  evlerinde kalan ve sınıf etkinliklerine ailenin maddi yetersizliği nedeniyle katılamayan çocukları konu aldı. Çocuk yoksulluğu üzerine hazırlanan raporların yer aldığı haberde imkansızlıklar nedeniyle çocuklarını sosyal ve eğitsel etkinliklere yollayamayan velilerin görüşleri yer aldı. 

Hastaneden randevu alınamıyor

Çetin Sak Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden randevu alamayan Mardinli hastalar ile görüştü, konuyla ilgili Mardin Tabipler Odası Başkanı Dr. Volkan Binbaşı ile konuştu.

İkinci el araç piyasası üzerine…

Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü Araştırma Görevlisi Tunç İnce, Çetin Sak'a son üç yıldır sürekli artış gösteren ikinci el araç piyasasındaki güncel durumu ve yakın gelecekte piyasanın neler beklendiğini anlattı.

Uzmanların iklim krizi tarifi: “Yok oluşa doğru gidiyoruz” 

9.Köy muhabiri Bilge Sarıhan, Ekoloji Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Asma ve Su ve İklim Politikaları Araştırmacısı Gökçe Şencan ile bugüne kadar ölçülen en yüksek sıcaklıkların yaşandığı yıl olan 2023'ten hareketle yakın gelecekte iklim krizinin hayatımızı nasıl etkileyeceğini konuştu.

Ambalajsız bebek bezlerine dikkat!

Evrim Deniz, artan paketli bebek bezi fiyatları nedeniyle merdivenaltı üretilen bebek bezlerindeki hijyen sorununa dikkat çekti. Uzmanlar ise ambalajsız bezlerde enfeksiyon riskine karşı uyardı.

Rus askerleri Karabağ’dan çekildi; gözlemci Türk askerleri ne olacak?

Aynur Hokmuravan Rus askerlerin, Karabağ'da Türkiye ile birlikte oluşturulmuş ortak "ateşkes gözlem merkezini" boşaltmasını uzmanlarla görüştü. 

Savaş ortamında gazetecilik: Orta Doğu’daki savaşlarda basının endişe verici tablosu

Emrah Bakır  Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün raporundan hareketle yıllardır çatışma ve siyasi istikrarsızlıkla anılan Orta Doğu’da haber peşinde koşan ve hayatını kaybeden gazetecileri ele aldı. 

ODTÜ Bahar Şenliği’nde sahne krizi

Başar Tokmak ODTÜ Bahar Şenliği'nin süresi ve programı konusunda rektörlükle organizasyon komitesi arasında anlaşmazlığı konu aldı.

"Medya Konferansı 2024 - Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” konferans bildirgesi yayınlandı

Medya Dayanışma Grubu paydaşları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, gazeteciler, akademisyenler ve hukukçular bildirgede, Türkiye'nin içinde bulunduğu güncel ekonomik ve siyasi koşullar ele alınarak gazetecilerin hak ve özgürlüklerinin korunması için yapılabilecekler tartışıldı. Konferans sonucu yayınlanan bildirge de 9. Köy Nisan sayısında yer aldı.

Dergiyi indirmek için tıklayınız.

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar