BERLİN- Göçmen ailelerden gelen polis memurlarının sayısı artıyor. Araştırmalara göre göçmen ailelerden, özellikle de Türk ailelerden gelen kadınlar bu mesleğe erkekleri de geride bırakacak derecede ilgi duyuyor. Toplumda genel olarak polisliğe ilgi artıyor. Bu sonucun elde edilmesinde polisin halkla ilişkiler çalışmasının yanı sıra polisiye filmlerin etkisi büyük.

Berlin Polisi'nde göçmen ailelerden gelen polis memurlarının sayısı giderek artıyor. Berlin Emniyet Müdürü Klaus Kandt'ın verdiği bilgiye göre göreve yeni kabul edilen üniformalı devlet polislerinin yüzde 29'u göçmen ailelerden geliyor. Göçmen ailelerden gelen başvuru sahiplerinin çoğunluğunu Türk erkek ve kadınlar, onları da Polonyalı başvuru sahipleri izliyor.

GÖÇMENLERİN POLİSLİĞE İLGİSİ SEVİNDİRİCİ

Kandt, göçmenler içinde erkeklerin çoğunluğu oluşturmasını da geçici bir durum olarak görüyor. Emniyet müdürüne göre polis olmak için başvuran göçmen kadınlar erkekleri geride bırakacak. Geçtiğimiz yıl polise alınan kadınların üçte biri göçmen ailelerden geliyordu.

Kandt, göçmen ailelerden gelen insanların polislik mesleğine gösterdiği ilgiyi sevindirici bir gelişme olarak görüyor ve amaçlarının toplumu yansıtacak şekilde istihdam sağlamak olduğunu dile getiriyor. Göçmenlerde bu anlamda iyi bir ivme kazanıldığına dikkat çeken emniyet müdürü, kadın polis istihdamında henüz istenilen seviyede mesafe kat edilememesinden yakınıyor.

POLİSLİK MESLEĞİNİ BÜTÜN TOPLUM SEVMEYE BAŞLADI

Polis teşkilatında görev alan kadın memurların oranı toplam olarak ele alındığında göçmen memurların oranına yakın. Oran yüzde 27,8 olarak kayıtlara geçmiş. Eyalet Kriminal Dairesi'nde (LKA) görevli kadın polislerin oranı ise yüzde 36,3 olarak tespit edilmiş.

HALKLA İLİŞKİLER VE REKLAM İLGİYİ ARTIRDI

Polislik mesleği sadece göçmen ailelerde itibar kazanmamış. Polisin son yıllarda halkla ilişkiler alanında daha yoğun çalışmalar yürütmesi ve reklama ağırlık vermesi sayesinde toplumun tamamında polislik mesleği rağbet gören meslekler arasına girmeyi başarmış. Berlin Emniyet Müdürü Klaus Kandt, 2010 yılında polis olmak için başvuranların sayısını 10 bin 900 olarak veriyor. Bu sayı 2015 yılında 15 bin 68'e yükselerek yüzde 50'den daha fazla bir artış yaşanmış. Kandt, "Bu mükemmel bir gelişme ve bizim bu insanlara ihtiyacımız da var." diyor.

POLİSİYE FİLMLER RAĞBETİ ARTIRMIŞ OLABİLİR

Poliste en çok rağbet gören bölüm olarak kriminal polis biliniyor. Kandt'ın açıklamasına göre, normal polislik mesleğinde on kişi görev almak için başvuruyorsa, kriminal polisteki üst dereceli polislik mesleği eğitiminde bu sayı 35'e çıkıyor. Polis'in tahminine göre bunda televizyonlarda oynatılan polisiye filmler sayesinde oluşan olumlu imajın da etkisi olabilir.
Editör: TE Bilisim