ANKARA - Yenimahalle Belediyesi 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerine, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü öğrencileri, Ekin Dans Topluluğu’nun sahneye koyduğu "Üç Mehmet’in Dansı" adlı canlandırmayla nokta koydu.

Yenimahalle Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın eşi Azize Yaşar ve Torunu Kerem ile katıldığı Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi’ndeki programı CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin, CHP Yenimahalle İlçe Başkan Ahmet Meşe ve yönetimi, Belediye Başkan Vekili Mehmet Kartal, Belediye Başkan Yardımcıları Başar Bal, Erhan Aras, Yaşar Neslihanoğlu, meclis üyeleri, birim müdürleri ve 2 bine yakın Yenimahalleli birlikte izledi.

Zeybeklik tarihi Nazım’da yeniden yazıldı

Yönetmenliğini Abdurrahim Karademir ve Şahin Ünal’ın yaptığı, yüzyıllar boyu toplumu derinden etkileyen Ege’de Müzik ve Dans Kültürünün temelini oluşturan, yiğitlik ve haksızlığa başkaldırının adı olan Zeybeklik olgusunun anlatıldığı muhteşem gösteri Yenimahallelileri adeta büyüledi.

2 perde ve üç bölümden oluşan projede; zeybeklik tarihinde öne çıkan üç ünlü efenin yaşamından değişik kesitler sunuldu. Canlandırmada, zaman ve mekân boyutunda zeybek ve zeybeklikle ilgili olan Yörüklerin, Türkmenlerin, kent soyluların ve Rum ahalinin yaşayışına da danslar yolu ile göndermeler yapıldı. Demirci Mehmet Efe’nin Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği yüksek başarı ve Gazi Mustafa Kemal’in kendisini öven mektubunun okunduğu sahne salonda coşkulu alkışa neden oldu.

Ege’nin Zeybeği de, İç Anadolu’nun Kırık oyunları da güzel

Ben Egeliyim, yörüğüm diye Yenimahallelilere hitap eden Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar "Türkmenler de ve Yörükler de; Efelik ve Zeybeklik çok önemlidir. Efelik, toplumun ezilen insanlarının sesidir. İdarenin haksızlıklarına, yanlışlıklarına karşı toplumun haklarını savunmaktır. Onun için Osmanlı döneminde Efeler dağlara çıkmış, halkının çıkarlarını korumuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk de 19 Mayıs 1919’da Türkiye’yi emperyalist güçlerden kurtarmak, ulusal bağımsızlığımızı ilan etmek için 19 Mayıs’ta ilk ateşi yaktı. O da bir efe, o "Sarı Zeybek". Bizim kültürümüz de folklorumuz da ayrı ayrı güzel. Doğu’nun barı da, Karadeniz’in Horon’u da, Ege’nin Zeybeği de, İç Anadolu’nun Kırık oyunları da güzel" dedi.

Yenimahalle’ye "Sarı Zeybek" sözü

Dansçıları ve tüm ekibi ayakta alkışlayan Başkan Yaşar gecenin sonunda T.H.O. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aktaş’a ve oyunda emeği geçen tüm öğretim görevlilerine teşekkür belgesi ve çiçek verdi.

Başkan Yaşar’a Yenimahalle’de olmaktan büyük keyif aldıklarını belirten Prof. Dr. Gürbüz Aktaş "Size tüm ekibim adına, Ege adına, İzmir adına kocaman teşekkür ediyorum. Madem Sarı Zeybek’ten söz edildi, biz aslında yeni bir Sarı Zeybek Projesi oynuyoruz, gördük ki Yenimahalle’ye çok yakışır. Yeni gösterimizi de burada yapacağımıza söz veriyorum" diye konuştu.

Editör: TE Bilisim