Hatay'da tarihi binada çıkan yangın kontrol altına alındı Hatay'da tarihi binada çıkan yangın kontrol altına alındı

1713822687943DİCLE KAVAK EKMEKCİ/ANKARA - 1950’li yılların başında Alan Turing’in Makineler Düşünebilir Mi? sorusuyla makine öğrenmesi kavramı ortaya çıkmış, Bilgisayar Bilimci ve Bilişsel Bilimci John McCarthy tarafından Yapay Zekâ terimi ilk kez düzenlenen yapay zekâ konferansı olan Dartmouth Konferansı’nda 1956 yılında kullanılmıştır. Yapay zeka, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrollü robotun, genellikle akıllı varlıklarla ilişkili görevleri yerine getirme yeteneğidir. Terim sıklıkla akıl yürütme, anlam keşfetme, genelleme veya geçmiş deneyimlerden öğrenme gibi insanlara özgü entelektüel süreçlerle donatılmış sistemler geliştirmek amacıyla kullanılmaktadır. Son yıllarda, teknolojik ilerlemelerle artan veri toplama, depolama, paylaşma ve işleme yetenekleri sayesinde geçmişte pratik olarak uygulanamamış birçok yöntem ve daha karmaşık uygulamalar, günümüzde gerçeklenebilir hale gelmiştir.
Yapay zeka alanında Türkiye’nin uluslararası rekabetini güçlendirmeyi amaçlayan Ülkem İçin Yapay Zeka Derneği (AI4TR) tarafından düzenlenen 1. Türkiye Yapay Zeka Forumu düzenlendi.  ODTÜ Teknokent CoZone’da gerçekleşen etkinlikte kamu sektörü, akademi, endüstri uzmanları ve genç katılımcılar yer aldı. Türkiye Yapay Zeka Forumu’nun ilk çalıştayında, “Yapay Zeka için Siber Güvenlik”, “Akıllı Sağlık Uygulamaları” ve “Biyoloji ve Yapay Zekânın Yakınsamaları” gibi çeşitli konularda özel oturumlar ve paneller düzenlendi.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Prof. İbrahim Kuşçu, Türkiye’nin yapay zeka ekosisteminin güçlendirilmesi için bir araya gelmenin önemini vurgulayarak etkinliğin amacının, yapay zeka politikaları geliştirilirken somut çıktılar elde etmek olduğunu belirtti. Kuşçu devamla çıktıların izlenebilirliğini önemsediklerini söyleyerek bir yılın sonunda tamamlanacak çalışma raporunun kamuoyuyla paylaşılacağını belirtildi.
1. Türkiye Yapay Zeka Forumu’nun amacı açıklandı. Açıklamada, “Türkiye Yapay Zeka Forumu’nun amacı, ulusal yapay zeka çalışmalarımızı örgütlü bir şekilde güçlendirmek ve uluslararası platformlara taşıyarak rekabetçi olma yolunu göstermek ve bu yolda somut adımlar atılmasına öncülük etmektir. Bu amaçla, Ülkem İçin Yapay Zeka Derneği ülkemizde var olan en iyi yapay zeka uzmanlarını inovatif ve yaratıcı bir ruhla bir araya getirerek, ulusal yapay zeka çalışmalarımızı güçlendirmek ve uluslararası bir aktör olması için somut öneri ve politikalar üretir. Bu kazanımlarla ulusal yapay zeka strateji ve uygulamalarını güçlendirerek ülkemizin uluslararası rekabette söz sahibi olmasına öncülük eder” denildi.
Yapay zekanın bir yandan dünyada çok hızlı ve etkin bir şekilde ilerlerken, diğer yandan Meta, Google ve Microsoft gibi büyük teknoloji devleri ile dünya genelinde sadece birkaç ülke, yapay zekanın başarılarına temel olan büyük veri ve teknolojik altyapı sahipliğini ellerinde tuttuğu belirtildi. Bu nedenle, ülkemizin dezavantajlı konumda olduğu bildirilirken, yapay zekanın, insanlığın ve gezegenimizin geleceğini daha önce var olan hiçbir teknolojiye benzemeyecek şekilde değiştirme potansiyeline sahip olduğundan ülkemizin yapay zeka teknolojisi ve gelişmelerinde söz sahibi olmak zorunda olduğu konuşuldu.
“ÜLKEMİZ YAPAY ZEKA ALANINDA SÜRDÜRÜLEBİLİR ULUSLARARASI REKABET ÜSTÜNLÜĞÜNÜ NASIL SAĞLAR?” 
Açılış konuşmalarının ardından, “Yapay Zekanın Gelişimini Karşılamak İçin Eğitim Politikaları” başlıklı panelde yapay zeka ekosisteminin çeşitli boyutlarını ele alan 13 farklı oturuma gerçekleşti.  Santa Fe Enstitüsü’nden Prof. Melanie Mitchell’ın “The AI Divide” başlıklı İngilizce özel oturumunu yöneten Mitchell, yapay zeka teknolojilerinin sorumlu bir şekilde geliştirilmesinin önemine vurgu yaparak ve global eşitsizlikler üzerine içgörüler sunarak konuyla ilgili bilgilendirmede bulundu.
Çalıştayın ikinci günüde profesyonelleri etik, toplumsal entegrasyon, hukuk, insan kaynakları ve eğitim gibi çeşitli konularda bir araya gelerek fikir ve çözüm önerilerini paylaştı. Oturumlar ve paneller boyunca Ülkemiz Yapay Zeka Alanında Sürdürülebilir Uluslararası Rekabet Üstünlüğünü Nasıl Sağlar?” sorusuna yanıt arandı.
Çalıştay boyunca, ülkemizin tüm yapay zeka çalışmalarının örgütlü bir şekilde güçlendirilmesine büyük önem verildiği, Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ve Eylem Planı’nın uygulanması ve geliştirilmesine özel bir hassasiyet gösterildiği ve ülkemizin uluslararası platformlarda rekabet gücünü artırmak için çaba sarf edildiği vurgulandı. Somut çıktı olarak yayınlanacak Türkiye Yapay Zeka Forumu 2024 Raporunda her öneriye ait üç sayfalık fikir özetlerinin yer alacağı, tüm sunum ve fikirleri Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ve Eylem Planı’na katkısı açısından değerlendirileceği, yapay zeka ve ekosisteminin geliştirilmesi için politikalar önerileceği ve ülkemizin yapay zekada lider  ve uluslararası alanda rekabetçi olması için yol haritası önerileceği söylendi.
YAPAY ZEKA İZLEME KOMİTESİ 
Etkinlik, yapay zeka teknolojilerinin Türkiye’deki geleceğini şekillendirecek politika önerileri ve stratejilerin geliştirilmesi amacıyla kurulan Yapay Zeka İzleme Komitesi’nin duyurusuyla tamamlandı. Bu komitenin, Ülkem İçin Yapay Zeka Derneği tarafından yönetilerek ve yapay zeka politikalarının uygulanmasını izleyerek, yurt içi ve yurt dışı gelişmeleri takip edeceği bildirildi. Yapay Zeka İzleme Komitesi’nin 30’dan fazla genç gönüllü tarafından yönetileceği ve ortaya çıkan çözüm önerilerinin ve politikaların uygulanmasının izleneceği belirtildi. Komitenin, bir bilgi radarı olarak da işlev görecek ve uluslararası gelişmeleri ekosisteme entegre edeceği söylendi. Prof. İbrahim Kuşçu, Yapay Zeka İzleme Komitesi ile ilgili “Komitemizi gençlerimizden oluşturmak bizim için çok değerli. Gençlerimize olan güvenimiz, onların karar verme ve politika üretme süreçlerinde aktif roller almasını teşvik ediyor. Bu komisyonla ülkemizin yapay zeka alanında uluslararası rekabette öne çıkması için izlenebilir somut çıktılar üretmeyi hedefliyoruz’’ açıklamasında bulundu.
1713822687995ÜLKEM İÇİN YAPAY ZEKA DERNEĞİ
Ülkemizdeki tüm yapay zeka çalışmalarını önemli bir güç birliği ile bir şemsiye altında toplamak, yaygınlaştırmak, geliştirmek ve rekabet avantajımızın olduğu alanlarda uluslararası çalışmaların üstüne çıkarmak amacıyla planlı ve etkin çalışmayla hedeflerine ulaşmayı amaçlayan Ülkem İçin Yapay Zeka Derneği, ülke çapında yapay zeka kapasite geliştirme seferberliğini sürdürüyor. Bir çift hedefimiz var diyen dernek, “Ülkemizin yapay zeka alanında sürdürülebilir rekabet üstünlüğünü sağlamak ve tüm kazanımlarımızı, en çok ihtiyacı olan vatandaşlarımızla paylaşmak” diyerek kendilerini tanıtıyor. “Genç Nüfusumuza Güveniyoruz” mottosuyla çalışmalar yapan dernek, tüm yapay zeka kurum ve uzmanlarına açık, tek bir şemsiye altında, birbirini tamamlayan bir güç birliği olarak kaynak ve uzmanları pragmatik, çözüm odaklı uluslararası rekabetçi projeler için bir araya getiriyorlar. Ulusal rekabet alanı olarak, Yapay zeka okuryazarlığını geliştirip yapay zeka uzmanları yetiştirerek her alanda yaşam kalitesini artırmak için  Bireysel Yaşam, Akıllı, fonksiyonel ve operasyonel süreç mühendisliğinin ve start-up’ların gelişmesine destek olmak, finansman ve mentörlük kaynakları oluşturmak, gerekli insan kaynağı oluşumuna katkıda bulunarak geleceği inşa etmek için Kurumsal Gelişim, Yapay zeka ile ortaya çıkan yeni iş, beceri ve emek türlerini oluşmakta olan yeni ekonomi düzenine hazırlamak için Yeni Ekonomi, Makine ve insan arayüzleri ile güvenilir, güvenli ve sorumlu yapay zeka sistemlerinin topluma dahil edilmesini sağlamak için Toplumsal Etkiler ve Yapay zeka sistemleri ile küresel ısınma, iklim değişikliği ve küresel çevre sorunlarına sürdürülebilir çözümler geliştirmek ve daha iyi yaşam koşulları oluşturmak için Küresel Sorunlar üzerinden oluşturdukları alanlarla ülkemizi yapay zeka konusunda uluslararası alanda geliştirmek için birçok çalışma yapıyorlar.

Editör: Web Editör7