Biz Türkler, kebaplarımızla, tencere yemeklerimizle ve de hamur işi lezzetlerimizle övünür ve sofralarımızda bu tür yemeklerin olmasını isteriz. Peki, Uzakdoğu ülkeleri özellikle Endonezya, Tayland, Kore, Vietnam, Japonya, Malezya, Singapur, Hindistan ve Hong Kong halkının favori yemeğinin ne olduğunu hiç merak ettiniz mi?

Hani bir bakıma bizim damak tadına biraz ters gelse de son yıllarda büyük kentlerimizde özellikle İstanbul’da yukarda saydığımız bazı ülkeler kendi lokantalarını açıp onlarca lezzetli bu geleneksel tatlarını Türk müşterilerine sunmaya başlamışlardır.

Seyahat üzerine yayın yapan bir dünya kanalı Uzakdoğu halkının müşterek yemek zevklerini belirlemek için "Dünyanın en iyi yemeğini" seçmek için bir halk oylaması düzenlemiştir. Listeye konan 50 yemek içinde seçile seçile Endonezya’nın Rendang denilen çok özel günlerde pişirilen gözde konuklara ikram edilen bu dünyanın en lezzetli yemeği, kendisi Biftek. Hindistan cevizi sütü ve kırmızı biber, sarımsak, limonata, zencefil o yöreye mahsus havlıcan ve zerdaçalan’ın karıştırılıp, ağır ateşte birkaç saat pişirilmesi ile oluşmakta olan değişik tada sahip bir yemektir. Bilmem beğendiniz mi?

Bu düzenlemeyi yapan kuruluş herhalde Türk mutfağının ne kadar zengin ve doyumsuz tatlara sahip olduğunu bilmiyorlardır. Kebaplarımız, dönerlerimiz, İskender kebaplarımız bugün dünyanın büyük kentlerinde öncelikle tercih edilen lezzetlerimizdir.

Tayland’lılar Tom yam Goong adını verdikleri yemeklerini karideslere, mantar, domates, limon otu, havlıcan, misket, limon yaprağı, Hindistan cevizi sütü ve krema katarak yapmaktadır. Bilmem beğendiniz mi?

Japon mutfağının dünya mutfaklarına da ulaşmış olan susi bilindiği gibi çiğ balık ve pirinç’in oluşması ile meydana gelmektedir. Kızarmış pilav, yumurta, tavuk ve karides’in karışımı ile ortaya çıkan bir lezzet. Malezya’lılar pişmiş ve ayıklanmış uskumru balığına, demir hindi, acı kırmızıbiber, nane, limon otu, soğan, ananas ve zencefil katarak kendi damak zevklerine göre hazırladıkları bu yemeği çok sevmektedirler. Erişteli ekşili-acılı balık çorbasında tercihleri.

Koreliler ise Bıbımbap adını verdikleri biftek, pilav, sebze ve yumurta karışımı ile oluşan bu yemeği, sıcak taştan kâselerde metal çubuk kullanarak yemektedirler. Kore’lilerin bin yıldan beri yapıp yedikleri bir yemekleri de Bulgogı adını taşımaktadır. Karbonhidrat, protein ve mineral yüklü bu yemek özellikle belirli günlerde pişirilmektedir.

Hon Kong’lu ların vazgeçemedikleri bir tat ise karides-mantı’dan oluşan Dim Sum adlı yemekleridir. Bir tür gözleme olup körisiz yenmeyen Rotı prata’da Singapur’da en çok tercih edilen bir yemek çeşididir.

Hind’liler ise sabah kahvaltılarında kendilerini bütün gün tok tutacak Masala Dosa isimli yemekleridir. Pirinç ununun krep haline getirilip acılı pates karışması, Hindistan cevizi, turşu, domates ve mercimek sosları ile zenginleştirilmiş bir yiyecektir.

Vietnam’lılar ise dana veya tavuk etine, pirinç eriştesi yöreye mahsus bir nevi otlar, et suyu ile karıştırdıkları bu yemeklerine ho adını vermişler. Telaffuzu zor olduğu için turistler leziz bu yemeği Fuh adı ile sipariş vermektedirler.

Çin’lilerin Pekin ördeğinden oluşan yemekleri bir hayli meşhur bir gıda zenginidir. Ağır ağır pişirilmesi tek özelliğidir.

Tayland’lılar şelale anlamına gelen Moo Nam Tok ismini verdikleri lezzet zengini ızgara et, limon suyu, yeşil soğan, nane ve balık sosuyla harmanlanmış bu yemekleri ile gurur duymaktadır.

Filipin’liler ise eti ateşte döne döne saatlerce pişirdikten sonra çıtır çıtır oluşması ile yenilen bu yemeğe, Lechon adını vermişler. Bu arada Korelilerin oldukça değişik bir lezzete sahip olan Galbi adını verdikleri bir yemekleri daha vardır. Ganjang sosunda marina edildikten sonra ızgara da pişirilerek bu yemeğin pişmiş haline gui adı verilir, yani ızgarada pişirilen. Çiğ haline de Galbi gui denilmektedir. Buda bize bu yemeğin Japonların, susi yemeği gibi çiğ yendiğini göstermektedir.

Yine bir Vietnam yemeğinden bahsetmeden satırlarıma son vermeyeceğim. Cou Cuan adı verilen bu yemek bizim sigara böreğine benzer hali karşımıza çıkmaktadır. Karides et, muhtelif otlar, pirinç eriştesinden oluşan bu malzemeler pirinç yufkasına sigara böreği misali sarılıp, çiğ olarak servis yapılmaktadır. İstenirse tatlımsı bir sosa batırılıp ta yenmektedir. Ne diyelim afiyet olsun.