TBMM (AA)- Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasa, Meclis İçtüzüğü, reformlar ve bütçe ile ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. Kılıçdaroğlu'nun Meclis'teki makamında gerçekleşen görüşme 2,5 saat sürdü. Kılıçdaroğlu, Davutoğlu ve beraberindeki heyeti makam odası çıkışına kadar uğurladı.

Görüşmeye Davutoğlu ile birlikte Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı katıldı.

Kılıçdaroğlu'na ise CHP genel başkan yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke ve Bülent Tezcan ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay eşlik etti.

Görüşmeye basın mensupları da yoğun ilgi gösterdi. Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu, girişte basın mensuplarına poz verdi.

Görüşmenin ardından ilk açıklamayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç yaptı. Koç, kendilerini ziyaret eden AK Parti heyetine Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun görevini sürdümesi ve 12 Eylül yasalarının temizlenmesi gerektiği ileterek, AB ile uyum yasalarında destek vereceklerini açıkladı.

Görüşmeye Davutoğlu ile birlikte Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı katıldı.

Kılıçdaroğlu'na ise CHP genel başkan yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke ve Bülent Tezcan ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay eşlik etti.

Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu ve beraberindeki heyeti Meclis'teki makam odasının girişinde karşıladı. Görüşmeye basın mensupları da yoğun ilgi gösterdi. Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu, girişte basın mensuplarına poz verdi. Görüşme 2 saat 30 dakika sürdü.

thumbs_b_c_15fbfdcb0b9e0ce5345ce0b7b7a51141

CHP Genel Başkan Yardımcısı Halık Koç görüşme sonrasında açıklama yaptı. Koç şunları söyledi:

"Başbakan yanındaki heyetle birlikte CHP'ye bir ziyarette bulundu. Bizim bugün itibariyle ifade edeceğimiz hususları şöyle paylaşabilirim. Siyasi partilerimizden eşit sayıda milletvekilinin katıldığı uzlaşma komisyonu 60 madde üzerinde anlaşma sağlamıştı. Bu uzlaşma komisyonunun tekrar canlandırılması gündeme geldi. İkinci olarak, Türkiye 12 Eylül ayıbından kurtulmak zorunda. Darbe yasalarından çıkmak zorunda. Birçok 12 Eylül'den kalan mevzuatın ayıklabilmesi için çalışmalar yapılacak. Birinci sınıf demokrasiye ulaşabilmek için tüm 12 Eylül hukuki engellemelerin kalkması gerekiyor. Bu konuda anlaşmaya varıldı. Sayın Kılıçdaroğlu torba yasalardan rahatsızlığı iletti. Meclis İçtüzüğü çalışmalarının çalışmalarına devam etmesi bildirildi. CHP AB ile getirilen tüm paketlere olumlu oy kullanmıştır. Vize muafiyeti konusunda, verilerin korunması konusu olsun TBMM'ye gelecek reform paketine CHP desteğini sürdürecek. Demokratik temsili parlamenter sistemin güçlendirilmesi, kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirilmesini ifade ettik. Başkanlık sistemi konusunda kendi düşünceleri olduğunu aktardılar. Kişi hak ve özgürlüklerini öne alan, her türlü vesayetten arınmış, özgürlükçü bir anayasa istediğimizi söylüyoruz. Bu çerçevedeki görüşümüz belli. Bu çalışmanın devam etmesi bir tek bize bağlı değil.

İktidar ile muhalefet partileri arasında bir görüşmemezlik vardı. Sayın Başbakan burada iyi niyetini ortaya koyuyor. Sayın Kılıçdaroğlu da dialoga açık. Sayın Kılıçdaroğlu tutuklu gazeteciler ile ilgili rahatsızlığını dile getirdi. Sayın Başbakan da daha önce bu konuda görüşlerini ortaya koyduğunu ifade etti."
Editör: TE Bilisim