Haber Merkezi - Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sebahattin Ateşal, son zamanlarda çeşitli faktörler nedeniyle kalp krizi geçirme yaşının erkene indiğini, bu nedenle risk faktörlerinin belirlenmesinin, erkenden önlem alınmasının önemli olduğuna dikkat çekti.

AA'da yer alan habere göre, hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Ateşal, kalp sağlığını koruma yöntemlerine ilişkin konuştu.

Dünya genelinde meydana gelen ölümlerin en önemli nedeninin bulaşıcı olmayan hastalıklar olduğunu vurgulayan Ateşal, bunlar arasında ilk sıralarda kalp ve damar hastalıklarının yer aldığını ekledi.

"Risk faktörleri belirlenmeli"

Öte yandan kalp ve damar hastalıklarını erkenden teşhis etmenin rutin tetkiklerle mümkün olduğuna işaret eden Ateşal, şu uyarılarda bulundu: 

Uzmanından "endokrin bozucu kimyasallar" uyarısı Uzmanından "endokrin bozucu kimyasallar" uyarısı

"Kalp damar hastalığına yakalanma açısından yaş önemli bir faktörüdür. Yaşlanma süreci ile atar damarlarda gelişen yağlanma, tıkanma artmakta ve kişilerin kalp krizi geçirme riski artmaktadır. Ama son zamanlarda çeşitli faktörler nedeni ile kalp krizi geçirme yaşı da erkene inmiştir. Bu nedenle risk faktörlerinin belirlenmesi, erkenden önlem alınması önem taşımaktadır." 

"Periyodik kalp kontrolleri önemli"

Koroner arter hastalığının erken dönemde belirlenmesinin, medikal ve girişimsel tedavi yöntemleriyle tedavi edilmesinin de kalp krizi riskini düşürdüğünü ifade eden Ateşal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şeker, tansiyon hastalığı, kolesterol yüksekliği, sigara tüketimi, şişmanlık, kalp hastalıkları açısından aile öyküsü olması, stres, depresyon gibi risk faktörlerine sahip olan kişilerinde belirlenmesi, kontrol altına alınması kalp damar hastalıkları riskini azaltmakta etkin yöntemlerdir. Bu yüzden kalp krizi yaşa değil, riske bağlıdır. Risk faktörlerine sahip olan kişilerin de mutlaka periyodik kalp kontrollerini yaptırmaları önem taşımaktadır."

Editör: Haber Merkezi