ANKARA –  Avrupa Birliği'nde (AB) yaşam süresinin en uzun olduğu ülkeler sıralamasında, Akdeniz ülkeleri başı çekiyor. Listenin zirvesinde ortalama yaşam süresi 83,2 yıl olan İspanya yer alıyor.

AB üyesi 28 ülkenin ortalama yaşam süresi 80,6'yı buluyor. Bu ülkeler arasında 83,2 ile İspanya ilk sırada yer alırken, bunu izleyen 3 ülkenin de Akdeniz coğrafyasında bulunması dikkati çekiyor.

Çalışma koşulları dikkate alındığında "öğle uykusu tatili" olarak bilinen uzun süreli "siesta"larıyla tanınan İspanya'da erkeklerin yaşam süresi 80,2 yılı bulurken, kadınlarda bu süre 86,1 yıla kadar çıkıyor.

Listenin ikinci sırasında yer alan bir başka Akdeniz ülkesi İtalya'da ise ortalama yaşam süresi 82,9 yıl olarak gerçekleşiyor. Bu ülkede erkeklerin yaşam süresi 80,3 yılı, kadınların ise 85,2 yılı buluyor.

İtalya'yı, ortalama 82,5 yıllık yaşam süresine sahip Güney Kıbrıs ve 82,4 ile Fransa takip ediyor.

Refah seviyesinin yüksekliği ile ön plana çıkan İsveç de 82 yıllık ortalama yaşam süresi ile AB içerisinden en uzun yaşam süresine sahip ülkeler arasında üst sıralarda yer alıyor.

Bu ülkeyi 81,9 yıllık süre ile dünyada kişi başına düşen gelirin en yüksek olduğu ülkelerden biri olan Lüksemburg izliyor. Akdeniz'de bir ada devleti olan Malta da 81,9 yıllık süre ile listede Lüksemburg'la aynı sırayı paylaşıyor.

Baltık ülkelerinde hayat kısa

Öte yandan Litvanya, Letonya ve Estonya'dan oluşan Baltık ülkeleri AB içerisinde kısa yaşam süreleri ile son sıralarda yer buluyor.

Buna göre Litvanya 74,1 yıllık ortalama yaşam süresi ile sıralamada sonda yer alırken, bu süre Letonya'da 74,3, Estonya'da 77,5 yıl olarak gerçekleşiyor.

Baltık ülkeleri haricinde en kısa yaşam süresine sahip ülkeler ise 74,9 yıl ile Bulgaristan, 75,2 yıl ile Romanya ve 75,8 yıl ile Macaristan olarak belirleniyor.

Türkiye AB ortalamasının altında yaşıyor 

TÜİK verilerine göre, Türkiye de ortalama 78 yılı bulan yaşam süresi ile AB ortalamasının altında yer alıyor. Söz konusu rakam erkeklerde 75,3 ve kadınlarda 80,7 yıl olarak hesaplanıyor.

Ülkede, çalışma çağının başlangıcı olan 15 yaşındaki kişilerin ortalama kalan yaşam süresi 64,3 yıl olarak saptanırken, 50 yaşında olan bir kişinin kalan yaşam süresi de ortalama 30,6 yıl şeklinde tespit ediliyor.