Hayatının bir döneminde pek çok insan gözünde toz tanecikleri yada iplik parçaları şeklinde dolaşan şekiller görebilir. Göz kırpmakla yada gözü yıkamakla bunlar kaybolmayacaktır. Göz hareket ettiğinde görülen şekillerin de hareket ettiği fark edilir. Uçuşmaların birkaç türü ve bunların da kendine özgü nedenleri vardır. Genel olarak, darbe almış, yaralanma geçirmiş, iltihabi hastalığı olan veya miyop gözlerde daha sık rastlanan bir durumdur.

Göz küresinin içini dolduran jöle kıvamlı bir sıvı vardır. Bu sıvı gözle görülemeyen çok sayıda iplikçiklerden oluşmaktadır. Normalde göz duvarına yapışmış olan bu iplikçikler gevşeyip ayrıldığında gözle görünür hale gelebilirler. Nadiren, bu uçuşmalar damla ya da büyük koyu gölgelenme şeklinde olabilir. Bu durum bir kanama göstergesi olabileceğinden geçiştirilmemesi gerekir.

Uçuşmanın gerçek nedeni muayene olmadan bilinemez. Bu nedenle gözünde ilk defa uçuşma fark eden kişinin muayene olmasında fayda vardır. Çoğunlukla uçuşmalar bir hastalığın belirtisi değildir ve birkaç hafta veya ay içinde kendiliğinden kaybolabilir. Ancak bazen bu iplikçikler bağlı olduğu retina dokusunu çekmek suretiyle yırtılmaya neden olabilir. Bu durum zamanında fark edilmeyip ilerlediğinde retina dekolmanı denilen çok önemli bir hastalığa dönüşebilir.

Zaman zaman, gözü dolduran sıvının retina dokusunu çekmesine bağlı olarak, ışık çakması şeklinde veya flaş patlar gibi bir görüntü ortaya çıkabilir. Bu tek bir noktadan olabileceği gibi geniş bir alanda çok sayıda da olabilir. Uçuşma ve ışıklanmalar birlikte de olabilir. Işık çakmaları yukarıda adı geçen retina dekolmanı hastalığının erken belirtisi olabilmektedir.

Eğer böyle bir durum söz konusu ise gerekli tedavilere görme kaybı ortaya çıkmadan başlanması gerekir.
Editör: TE Bilisim