TBMM Başkanlığı için yapılan dördüncü tur oylamada 258 oy alan İsmet Yılmaz Meclis’in 26. Başkanı oldu. Dördüncü turda İsmet Yılmaz ile yarışan Deniz Baykal ise 182 oy aldı. 547 üyenin oy kullandığı dördüncü turda 29 oy boş çıkarken 78 oy da geçersiz sayıldı.

Meclis, 26. başkanını seçmek için TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal başkanlığında toplandı. Adayların isimlerinin tekrar okunmasından sonra Baykal, gizli oylamanın nasıl yapılacağı hakkında bilgi verdi.Üçüncü tur oylamaya alfabetik sıraya göre, Adana milletvekillerinden başlandı. Oy kullanma işlemenin tamamlanmasının ardından sayıma geçildi.TBMM Başkanlığı için yapılan üçüncü tur oylamada, adaylardan hiçbiri seçilebilmek için gereken üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 276 oya ulaşamadı. Genel Kuruldaki gizli oylamaya 548 milletvekili katıldı.

3. TUR OYLAMANIN SONUÇLARI

Tasnif işlemi tamamlandı; 3. turdaki oy dağılımı şöyle: İsmet Yılmaz (AK Parti): 259, Deniz Baykal (CHP) : 129, Ekmeleddin İhsanoğlu (MHP): 80, Dengir Mir Mehmet Fırat (HDP): 78, Boş oy: 2 Oylamaya katılmayan vekil: 2

4. TURA KALDI

3. turda da yeterli çoğunluğun (276) sağlanamaması üzerine 4. ve son tura geçildi.Son turda, üçüncü turda en yüksek oyu alan İsmet Yılmaz ve Deniz Baykal yarıştı.İki adaydan en fazla oyu alan İsmet Yılmaz TBMM'nin yeni başkanı oldu. Dördüncü tur oylamada 258 oy alan İsmet Yılmaz Meclis’in 26. Başkanı oldu. İsmet Yılmaz ile yarışan Deniz Baykal ise 182 oy aldı. 547 üyenin oy kullandığı dördüncü turda 29 oy boş çıkarken 78 oy da geçersiz sayıldı.

YILMAZ’DAN TEŞEKKÜR KONUŞMASI

TBMM’nin 26. Başkanı seçilen İsmet Yılmaz, oy sayımından sonra yaptığı teşekkür konuşmasında şunları söyledi;"Omuzlarıma yüklediğiniz görev nedeniyle hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Milli Savunma Bakanlığı görevi de hukuken sona ermiştir. Görevde kaldığım süre üzerince, tam bir tarafsızlıkla hizmet etmeye çalışacağımı söylüyorum. Destek ve uyarılarınız için teşeklkür ederim. İlk cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm vekilleri başkanları şükranla yad ediyorum. Yeni yasama döneminin hayırlı olmasını diliyorum. Bu meclis gazi meclistir. Burası demokrasinin kalbidir. Bize düşen meclisin itibarını en yüksekte tutmaktır. Yapacak çok işimzi var, bu da bize her Meclisin her anını değerlenirmemiz gerektiğiniz göstermektedir. Milletimiz öncelikle yeni bir anayasa beklemektedir. Yeni bir anayasayı birlikte yapmamız gerekmektedir. Evrensel değerlerle birlikte yeni anayasanın ömrü uzayacaktır. Toplumsal çeşitliliği koruyarak barış içerisinde yaşayacakları bir siyasal düzeni tahkim etmek de bu meclisin görevidir. Çoğulculuk herkesin kendi kimliği ile toplumsal ve siyasal yaşama katılmasıyla mümkündür."