İstanbul  - Yeni ehliyetler uluslararası standartlara sahip olacağı için yıllık 415 lira alınan 'uluslararası sürücü belgesine' ihtiyaç kalmayacak

İçişleri Bakanlığı 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren değiştirilmeye başlanacak yeni ehliyetler için 15 lira fiyat belirledi. Uluslararası standartlara sahip olan yeni ehliyetler yurt dışına çıkan sürücülerin bundan önce aldıkları yurt dışı kullanılan ehliyetleri de dama attırdı. Bundan böyle yıllık 415 lira olarak alınan 'uluslararası sürücü belgesine ihtiyaç kalmayacak. Bu da başta Yunanistan olmak üzere araçla yurt dışına gidecekler için 400 liralık bir avantaj sağlayacak. Yeni sürücü ehliyetleri 84 ülkede geçerli olacak.

İçişleri Bakanlığı tarafından Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle mevcut sürücü belgeleri 1 Ocak 2016'dan itibaren değiştirilmeye başlanırken bu değiştirme işlemi için sağlık raporu, 1 biyometrik fotoğraf, sürücü belgesi ,değerli kağıt bedeli ile hizmet bedeli olan 15 liranın anlaşmalı bankalara yatırıldığını gösteren ödendi belgesiyle birlikte emniyet müdürlüklerinin trafik tescil şube müdürlüklerine başvurmaları istendi.

Geçmişde ki uygulama

Türkiye'den yurtdışına özel araçları ile gidecek olanlar mecburen uluslararası ehliyet almak zorunda kalıyorlardı.Gümrüklerdeki TURİNG istasyonlarından alınabilen uluslararası ehliyetler için 1 yıllık 415 lira, yenileme için ise 224 lira ödeniyordu. Yeni ehliyetlere 15 lira ödenmeye başlaması ile sürücüler 400 liralık bir avantaja sahip olacak. Yeni tip ehliyetler tek basım merkezinden sürücülere posta yoluyla gönderilecek.