ANKARA - Yenimahalle Belediyesi Meslek Edindirme ve Hobi Kursları (YENİMEK) öğrencileri farklı branşlarda, konularında uzman isimlerle bir araya gelmeye devam ediyor.

"En iyi erkek haber spikeri", "En iyi haber programcısı", "Türkçeyi en iyi kullanan yayıncı" kategorileri başta olmak üzere, 40’a yakın ödül ve plaket alan ünlü TRT Spikeri Zafer Kiraz da YENİMEK diksiyon kursiyerleri ile söyleşi yaptı.

Kursiyerlerde doping etkisi yaratan Kiraz, diksiyon eğitimi, beden dili, algı yönetimi, renklerin dili gibi konularda öğrencilere bilgiler verirken iletişimin püf noktalarını anlattı.

"NE SÖYLEDİĞİN DEĞİL, NASIL SÖYLEDİĞİN ÖNEMLİDİR"

"Ne söylediğin değil, nasıl söylediğin önemlidir" diye söyleşisine başlayan Kiraz, insan görüntüsünün sürekli değiştiğini, fiziğin her zaman bir ihanet içerisinde olduğunu, insana ihanet etmeyen tek şeyin ses olduğunu söyledi.

Her sesin eğitilmesi gerektiğinin altını çizen Kiraz gün geçtikçe insanların birbirine olan tahammüllerinin daha da azalmasının, insanların birbirini boğazlama noktasına gelmesinin de eksik sözcük bilgisinden kaynaklandığını belirtti. Kiraz "Türkçede 128 bin kelime var ancak günlük hayatta günde ortalama 50 ila 80 kelime kullanıyoruz. Yeterince sözcük bilgimiz olmadığından da az kelimeyle derdimizi anlatamıyoruz" dedi. "Görüntülerinizle karşılanır, fikirlerinizle uğurlanırsınız" diyen Kiraz okullarda diksiyon dersi olması gerektiğine de vurgu yaparak "Çocuklarımıza sesini ve dilini kullanabilmesi için baskı yapmalı, onları bu konularda eğitimlere yöneltmeliyiz" diye konuştu.