NEW YORK - ABD’nin New York Başkonsolosluğu ve Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği tarafından ortaklaşa kullanılan Türkevi'nin yıkımı projesi 2016’da hayata geçecek. 2013 yılı başında yıkılacağı söylenerek boşaltılan binaya hala kazma vurulmaması büyük tepkilere neden olmuş, hatta konu soru önergesi olarak Türkiye Büyük Millet Meclis’i (TBMM)’ye taşınmıştı.

Dışişleri Bakanlığı, "New York şehrinde, BM Daimi Temsilciliği ve New York Başkonsolosluğun artan ihtiyaçlarına cevap verebilecek ayrıca ABD'deki Türk toplumu dahil, geniş bir kitleye hizmet verebilecek çok amaçlı 'Yeni Türkevi Projesi'nin hayata geçirilmesi için çalışmaların sürdüğünü" duyurdu.

Dışişleri'nden yapılan açıklamada "Bu kapsamda, New York şehrinin en mutena bölgelerinden birisi olan BM Genel Merkezi'nin hemen karşısındaki mevcut Türkevi binasının yıkılarak, yerine devletimize uzun yıllar hizmet verecek 32 katlı bir gökdelen inşa edilmesi planlanmaktadır. Mevcut Türkevi binasının yıkım işlemlerinin 2016 yılı içinde gerçekleştirilmesi, Yeni Türkevi binasının yapımına ise aynı yıl içinde başlanıp, projenin 2018 yılında tamamlanması öngörülmektedir."denildi. Bakanlık, yeni Türkevi binasında, BM Daimi Temsilciliği ile New York Başkonsolosluğu hizmet alanlarının yanı sıra, konferans salonları, oditoryum ve lojmanların yer alacağını söyledi.

BİNANIN ERKEN BOŞALTILMASI MİLYON DOLARLIK ZARARA SEBEP OLDU

Binanın hala yıkılmamış olması Türkiye'ye pahalıya mal oluyor. New York Başkonsolosluğu ve ona bağlı ataşeliklerin 3. cadde, BM Daimi Temsilciliği ise 2. cadde üzerinde bulunan farklı iş merkezlerine taşınması bütçeye ek maliyet getirdi. Türkevi son 3 senedir boş beklerken, Dışişleri Bakanlığı'nın yeni çalışma ofisleri için yaklaşık 10 milyon dolardan fazla ödediği belirtiliyor. İnşaat için o dönemde yapılan ihalenin neden iptal edildiği konusunda ise aradan geçen bunca yıla rağmen herhangi bir açıklama yapılmaması dikkat çekici.