ANKARA - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Alman Federal Meclisi'nde Ermeni iddialarına ilişkin alınan karara karşı, konunun üniversitelerde bilimsel zeminde ele alınması ve tartışılması gerektiğini belirterek, iddialara karşı uluslararası nitelikte akademik bir konferans düzenlenmesi çağrısı yaptı.

Saraç, "Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı olarak, dünya kamuoyunu yıllardır maksatlı bir şekilde yanıltmaya yönelik olarak ortaya atılan sözde Ermeni soykırımı iddialarının ve tarihi meselelerin ülkelerin iç siyasetine alet edilerek parlamentoların onayına sunulmasını doğru bulmamaktayız." değerlendirmesinde bulundu.

Tarihçiler başta olmak üzere bilim insanlarının ve araştırmacıların ele alıp değerlendirmesi gereken bu tür bir iddianın, uluslararası siyasi arenada sık sık yankılanarak, bazı ülkelerce devleti ve milleti töhmet altında bırakan kararlara imza atılır hale getirilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Saraç, şunları kaydetti:

"Alman Federal Meclisi'nde Ermeni iddialarına ilişkin alınan karara karşı konu, üniversitelerde bilimsel zeminde ele alınmalı ve tartışılmalıdır.

Meselenin siyasi ve politik platformdan çıkarılıp, bilimsel düzeyde tartışılması gerektiğini düşünmekteyiz. Bu kapsamda, bütün akademik camiaya büyük görevler düşmektedir. Üniversitelerimizin ve dolayısıyla akademisyenlerimizin konuya ilişkin harekete geçmesini istemekteyiz. Bu iddialar, uluslararası nitelikte gerçekleştirilecek akademik bir konferansta ele alınmalıdır. Tarihi çarpıtarak hakikat gibi sunan bu tür ithamlara bilimsel alanda cevap verilmesi için faaliyetlerde bulunulmasının doğru olduğunu düşünmekteyiz."