1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Taksim Meydanı’nda kutlamak isteyen gruplara yönelik müdahale sonrasında gözaltına alınan kişilerle ilgili süreç devam ediyor. İstanbul’da, 1 Mayıs öncesi ve günü boyunca Taksim’de kutlama yapmak isteyen gruplara polis müdahale etmişti. Çeşitli siyasi ve sendikal örgütlerden kişilerin de bulunduğu bu gruplara yönelik operasyonlar kapsamında toplam 372 kişi gözaltına alınmıştı.
İstanbul Adliyesi’ne sevk edilen gözaltıdaki 176 kişiden 13’ü tutuklandı, 163 kişi ise serbest bırakıldı. Tutuklananlar arasında Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Ali Haydar Saygılı, Parti Meclisi (PM) üyeleri Aydın Kılıçdere ve Hüseyin İldan, Limter-İş Örgütlenme Uzmanı Devrim Yurtsever gibi isimler yer alırken, ESP Eş Genel Başkanı Murat Çepni serbest bırakıldı.
Serbest Bırakılanlara Yurt Dışı Çıkış Yasağı
Serbest bırakılan kişilerin çoğuna yurt dışı çıkış yasağı kondu. Adliye önünde sevinç gösterileriyle karşılanan serbest bırakılanlar, yakınları ve arkadaşlarıyla birlikte bu gelişmeyi kutladı. Yapılan açıklamalarda, Taksim’in 1 Mayıs’ın kutlanması için tarihi bir alan olduğuna dikkat çekildi.
ESP ve diğer siyasi gruplar, Taksim’in 1 Mayıs kutlamaları için tarihi bir anlam taşıdığına vurgu yaparak, kutlamaların orada yapılması gerektiğini ifade etti.