Türkiye'nin yakın tarihinde önemli bir yere sahip olan Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, 6 Mayıs 1972'de idam edildi. Türkiye'deki sol hareketin simgelerinden olan bu üç ismin idamı, hem siyasi hem de toplumsal açıdan derin izler bıraktı.
İdam kararları, Türkiye'nin idam tarihinin önemli bir dönüm noktasıydı. Gezmiş, İnan ve Aslan, 1970 yılında kurdukları Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) ile çeşitli eylemler gerçekleştirmişti. Özellikle 1971’deki banka soygunu, onların devletle olan çatışmalarını daha da derinleştirmişti. Bu eylemler nedeniyle hakkında tutuklama kararı olan bu üç isim, 12 Mart 1971'deki muhtıranın ardından yakalanmıştı.
Ankara 1 No.'lu Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi tarafından yargılanan bu üç isim, "teşkilatı esasiye kanununun tamamını veya bir kısmını ortadan kaldırma" suçundan idama mahkum edildiler. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından da onaylanan idam kararı, ülkedeki sağ ve sol kanatlar arasındaki gerilimi daha da artırdı. TBMM'deki oylamada, sağcı milletvekillerinin "intikam" çağrıları dikkat çekti.
Gezmiş, İnan ve Aslan'ın idamları, sadece o dönemin değil, sonraki yıllarda da büyük tartışmalara yol açtı. Yıllar sonra, dönemin siyasetçileri bu kararı verdikleri için pişmanlıklarını dile getirdiler. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, o günün şartları gereği bu kararın alındığını ifade ederken, Adalet Partisi kökenli siyasetçi Nahit Menteşe de "Yanlış yaptık" diyerek pişmanlıklarını belirtti.