Türk edebiyatının önemli ödüllerinden biri olan Sait Faik Hikâye Armağanı, bu yıl 71. kez düzenlendi. Darüşşafaka Cemiyeti, Kültür Yayınları ve Türkiye İş Bankası iş birliğiyle gerçekleştirilen ödül töreninde, Burçe Bahadır “Şimdi Dönecek Dünya” adlı kitabıyla ödüle layık görüldü.
Ödülün seçici kurulunda, Prof. Dr. Nazan Aksoy, Prof. Seval Şahin, Cemil Kavukçu, İhsan Yılmaz, Faruk Duman, Darüşşafaka Cemiyeti Kültürü ve Tarihi Komisyonu Üyesi Beşir Özmen ve İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali gibi önemli isimler yer aldı. Seçici kurul, Bahadır'ın eserini, genç kızlıktan yaşlılığa kadar kadınlığın farklı hallerini samimi bir şekilde ve yaratıcı bir üslupla işlediği için ödüle değer buldu.
Doğan Hızlan Özel Ödülü Sahibini Buldu
Bu yıl ayrıca, Doğan Hızlan Özel Ödülü de ilk kez verildi. Derya Sönmez’in Öteki Hayvanlar adlı eseri, sağlam kurgusu ve kendine has üslubuyla ödüle layık görüldü. Seçici kurul, Sönmez’in kitabını, kendi dilini bulmuş ve edebi anlamda güçlü bir eser olarak değerlendirdi.
Kısa Listeye Giren Eserler
Bu yılki ödül için, 145 eser arasından yapılan değerlendirme sonucu kısa liste belirlendi. Kısa listeye giren eserler şunlar oldu:
-
Abdullah Bey (Merih Günay)
-
Ev Öldü Ben Ağaçları Seyrettim (Mustafa Orman)
-
Hadiseler Cereyan Ederken (Elif Derviş)
-
Kırık Rahvan (Semih Öztürk)
-
Onca Günah Varken (İlay Bilgili)
-
Öteki Hayvanlar (Derya Sönmez)
-
Sınır (Kerem Işık)
-
Soğan Doğradığın Çıplak Eller (Pınar İlkiz)
-
Şehri Terk Eden (Hakan Sarıpolat)
-
Şimdi Dönecek Dünya (Burçe Bahadır)
-
Yanımda Kal (Eylem Ata)
Burçe Bahadır Kimdir?
Burçe Bahadır, 1973 yılında Ankara’da doğmuş bir yazar ve belgesel yapımcısıdır. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nden mezun olan Bahadır, pek çok belgesel projesinde metin yazarı, yapımcı ve yönetmen olarak görev aldı. 2014 yılında yayımlanan Ölü Kadınlar Memleketi ile edebiyat dünyasına adım atmış, sonrasında Deliliğe Zarif Bir Giriş adlı kitabıyla 33. Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazandı. Bahadır’ın 2024’te yayımlanan Şimdi Dönecek Dünya kitabı, kadınlığın farklı hallerini derinlemesine işleyerek ödülün sahibi oldu
Derya Sönmez Kimdir?
Derya Sönmez, 1980 yılında Ayvalık’ta doğdu ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Sönmez, ilk öykü kitabı Sırça Kanatlar ile büyük bir çıkış yapmış ve Antalya Edebiyat Günleri’nde En İyi İlk Öykü Kitabı Ödülü’ne layık görüldü. Kitapları çeşitli edebiyat dergilerinde yer almakta olup, 2021’de yayımlanan Sırça Kanatlar adlı kitabıyla büyük takdir kazandı.