AB Türkiye Delegasyonu, kültürel ortaklığı belgeleyen bir sergiyle Ankara’da sanatseverlerle buluştu. “Paylaştığımız Kültürel Miras” adlı gezici sergi, ortak belleği ve görsel anlatımı merkezine alıyor.
Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yıllardır süregelen kültürel iş birliği, bu kez bir fotoğraf albümünde hayat buldu. AB ve üye devletlerin Türkiye’de desteklediği projelerden seçilen kareler, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde açılan “Paylaştığımız Kültürel Miras” sergisiyle sanatseverlerle buluştu. Türkiye’nin zengin kültürel dokusunu ve ortak hafızayı yansıtan sergi, aynı zamanda bir gezici serginin de ilk durağı oldu.
Açılışa, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı'ndan Genel Müdür Yardımcısı Serdar Öztürk, Ankara'da görev yapan diplomatlar ve çok sayıda sanatsever katıldı.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Ossowski: “Türkiye, AB'nin Ruh Arkadaşı"
Açılışta konuşan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski, "Bu resimler bize bir şey hatırlatıyor, o da şu: hepimiz bu toprakların çocuklarıyız. Aynı zamanda bu fotoğraflar Türkiye ile Avrupa'nın birbirinden ayrı değil, birlikte olduğunu da gösteriyor. Bu, sadece coğrafi olarak değil, ruhen de geçerli bir şey. Türkiye, AB'nin ruh arkadaşı" sözleriyle serginin taşıdığı anlamı özetledi.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Ossowski, yaptığı konuşmada, geçen hafta Göbeklitepe, Karahantepe ve Şanlıurfa'yı ziyaret etme fırsatına sahip olduğunu ve 12 bin yıl geriye gittiklerini söyleyerek, "Geriye dönük yapmış olduğumuz seyahat bizlere hepimizin birbiriyle ne kadar yakın bağlantısı olduğunu bir kez daha göstermiş oldu" dedi.
"Berger’in Diktiği Ihlamur Ağacı AB-Türkiye Ortaklığı Gibi Zamanla Büyüdü"
Ossowski, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi'nde çok fazla etkinlik düzenlediklerini belirterek, şöyle anlattı;
"2017 senesine gittiğimizde, o dönemde AB Türkiye Delegasyonu Başkanı olan Christian Berger, AB Yeşil Diplomasi Haftası dolayısıyla buradaki bu bahçeye bir ıhlamur ağacı dikmişti. Aradan geçen süre zarfında bu genç ağaç da daha kuvvetli hale geldi, büyüdü ve tıpkı AB-Türkiye ortaklığı gibi güven temelinde ve zamanla şekillenerek sürekli büyüdü"
“Bir Proje Kataloğu Olmaktan Öte, Görsel Bir Yolculuk"
Lansmanı yapılacak serginin temelinde de birlikte bir şeyler yetiştirme fikrinin yattığını dile getiren Büyükelçi Ossowski, "'Paylaştığımız Kültürel Miras' albümü bir proje kataloğu olmaktan öte, görsel bir yolculuk" diye konuştu.
“Türkiye'de Doğu Ve Batı Hep Bir Arada"
Ossowski, serginin aynı zaman AB, AB Üye Devletleri ve Türkiye olarak el ele verildiğinde ne kadar güzel işler başarılabildiğini gösteren bir örnek olduğunu söyleyerek "Bu resimler bize bir şey hatırlatıyor, o da şu: hepimiz bu toprakların çocuklarıyız. Aynı zamanda bu fotoğraflar Türkiye ile Avrupa'nın birbirinden ayrı değil, birlikte olduğunu da gösteriyor. Bu, sadece coğrafi olarak değil, ruhen de geçerli bir şey. Türkiye, AB'nin ruh arkadaşı. Avrupa medeniyetinin pek çok önemli bileşeni buradan doğdu" ifadelerini kullandı.
Büyükelçi Osskowski, Türkiye'de Doğu ile Batı'nın bir arada olduğunu belirterek, "Tıpkı İstanbul gibi kadim şehirlerin bulunduğu Türkiye'de Doğu ve Batı hep bir arada" dedi.
Serdar Öztürk: “Kültür Sadece Anıtlardan İbaret Değil; Ortak, Paylaşılan Hafızayı da İfade Ediyor”
Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdür Yardımcısı Serdar Öztürk, açılışı yapılan fotoğraf sergisinin Türkiye'deki kültürel mirasın zenginliğini gözler önüne serdiğini ve bu alanda Türkiye ile AB arasında devam eden iş birliğinin ne kadar anlamlı olduğunu gösterdiğini kaydederek şunları söyledi;
"Bu resimler bana biraz da şahsi bir öyküyü hatırlatıyor. Bundan 25 yıl önce Genel Müdürlük'te göreve başladığımda Fener Balat Projesi daha yeni yapılmaya başlanmıştı. Kültür sadece anıtlardan ibaret değil. Bununla beraber ortak, paylaşılan hafızayı da ifade ediyor. Ortak öyküleri anlatır ve hepimizin paylaştığı değerlere yoğunlaşır. Burada gördüğümüz resimlerle AB tarafından Türkiye'de yürütülen projeler kapsamında, bu alandaki önemli çalışmaları görüyoruz"
Fotoğraf albümünün bu alanda emek veren uzmanların çabalarına yönelik bir saygı da olduğunu hatırlatan Öztürk, kültürün, zor zamanların aşılmasında güç verdiğini belirterek emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.
Kültürler Arası Bir Müzik Yolculuğu Serginin Ruhuna Ses Oldu
Konuşmaların ardından, Doğu ile Batı’nın zarif tınılarını bir araya getiren Tanini Trio’nun performansıyla geceye müzikal bir dokunuş katıldı. Piyanoda Burçin Büke, kanunda Tahir Aydoğdu ve neyde Bilgin Canaz’ın yer aldığı üçlü, izleyicilere kültürler arası bir müzik yolculuğu sundu. Uyum içinde harmanlanan ezgiler, serginin ruhuna adeta ses oldu.
AB ve üye devletlerin desteklediği projelere yönelik fotoğraflardan seçilen karelerin yer aldığı "Paylaştığımız Kültürel Miras" adlı sergi, ilerleyen dönemde AB Bilgi Merkezlerinin bulunduğu illerde de sanatseverlerle buluşacak.