ABD, Moody’s’in yüksek kamu borcu ve büyüyen bütçe açığını gerekçe göstererek kredi notunu düşürmesiyle, üç büyük kredi derecelendirme kuruluşunun hiçbirinden en yüksek notu alamamış oldu. Not indiriminin ardından, tahvil piyasalarında koşulların kötüleşebileceği değerlendiriliyor.
Moody’s, ABD’nin uzun vadeli kredi notunu “Aaa” seviyesinden “Aa1”e çekti ve not görünümünü “negatif”ten “durağan”a çevirdi.
Kuruluştan yapılan açıklamada, kredi notunun düşürülmesinin temelinde, ABD’nin son on yılı aşkın süredir borç ve faiz yükünün, benzer kredi notuna sahip ülkelere kıyasla çok daha yüksek seviyelere ulaşmış olmasının yattığı belirtildi.
"2017’deki vergi indirimleri sürdürülürse..."
Ayrıca, ABD yönetimleri ile Kongre’nin, büyük bütçe açıklarını ve yükselen faiz harcamalarını azaltacak uzun vadeli mali stratejiler üzerinde uzlaşmaya varamaması da gerekçe olarak öne çıktı. Açıklamada, “Mevcut mali teklifler, zorunlu harcamalar ve bütçe açıklarında uzun vadede anlamlı bir azalma sağlayacak nitelikte değil” ifadeleri yer aldı.
Gelecek on yıl içinde gelirlerin durağan seyredeceği, açıkların ise büyüyeceği beklentisi dile getirilirken, harcamaların büyük kısmını oluşturan zorunlu kalemlerin ve faiz ödemelerinin 2035’e kadar toplam harcamaların yaklaşık yüzde 78’ini oluşturacağı tahmin ediliyor. Bu oran, 2024 için yüzde 73 seviyesinde bulunuyor.
Eğer 2017’deki vergi indirimleri sürdürülürse, sadece bu durumun önümüzdeki on yılda bütçe açığını 4 trilyon dolar artırabileceği belirtiliyor.
Halihazırda ABD’nin federal bütçesi yıllık yaklaşık 2 trilyon dolar açık veriyor. Bu rakam, ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) yüzde 6’sından fazlasına denk geliyor. Yeni mali yılın başlamasından bu yana verilen bütçe açığı ise şimdiden 1,05 trilyon dolara ulaşarak geçen yıla göre yüzde 13 artmış durumda.