Washington merkezli Ortadoğu Enstitüsü (MEI) Türkiye Programı Direktörü Gönül Tol ile yaptığı röportajda, ABD Senatosu'nun Connecticut temsilcisi Demokrat senatör Chris Murphy, Türkiye’nin son dönemdeki siyasi gelişmeleri ve dünya genelindeki otoriter rejimlerin yükselişi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Senatör Abd

Murphy, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın, özellikle Vladimir Putin’e olan hayranlığını ve demokratik rejimlere karşı duyduğu nefretini dile getirmekle kalmadığını, aynı zamanda otoriter rejimlerle bilinçli şekilde ittifaklar kurduğunu vurguladı. Trump’ın bu tutumunun, dünya genelinde otoriterliği ve yolsuzlukla zenginleşen yönetim anlayışını normalleştirdiğini savundu. Murphy, Trump’ın bu tarz rejimlere dolaylı desteğinin yalnızca ABD’nin küresel demokratik liderliğini zedelemediğini, aynı zamanda bu tür baskıcı yönetimlerin güçlenmesine yol açtığını belirtti.

İmamoğlu’nun tutuklanmasında Trump'ın onayı olduğu iddiası

Murphy'nin açıklamalarında en dikkat çeken konu ise, Türkiye'deki siyasi duruma yönelik eleştirileriydi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına değinen Murphy, Türkiye’nin hızla demokratik normlardan uzaklaştığını ve muhalefet liderlerine yönelik artan baskılara dikkat çekti. Murphy, “Henüz Türkiye hakkında konuşmadık, ancak sadece son birkaç hafta içinde muhalefete yönelik büyük bir baskı gördük. Türkiye hızla ve tamamen demokratik normlardan uzaklaşıyor. Muhalefet liderinin hapse atılması kararının, Donald Trump ile yapılan bir telefon görüşmesinden hemen sonra alınması tesadüf değil; muhtemelen Trump tarafından onaylandı ve yeşil ışık yakıldı,” ifadelerini kullandı.

Bu açıklama, CHP’nin önde gelen isimlerinden Özgür Özel'in 29 Mart’ta yaptığı bir konuşmayı hatırlattı. Özel, Maltepe mitinginde sivil siyasete yönelik bir darbe girişiminin, özellikle yurt dışındaki bazı odaklardan alınan icazetle gerçekleştirildiğini belirtmişti.

Chris Murphy'nin sosyal medya yasakları hakkında da açıklama yapmıştı

Senatör Murphy’nin Türkiye ile ilgili geçmişteki açıklamaları da oldukça dikkat çekicidir. 2014 yılında, Türkiye hükümetinin sosyal medya platformlarını engellemesini eleştiren bir karar tasarısı sundu. Murphy, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne entegrasyon hedefleri doğrultusunda demokratik haklara saygı göstermesi gerektiğini savunmuştu. Ayrıca, 2017 yılında yapılan anayasa referandumunun adil bir ortamda gerçekleştirilmediğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dengeli bir politika izlemesi gerektiğini dile getirmişti.

Murphy, 2019 yılında Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik askeri operasyonunu eleştirerek, bölgedeki ateşkese dair gelişmeleri yorumlamıştı. Türkiye'nin dış politikasına dair de önemli değerlendirmelerde bulunan Murphy, Şubat 2024’te Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmelerin ardından, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylaması ve F-16 satışlarının ilerlemesiyle iki ülke arasındaki ilişkilerde önemli bir ivme kaydedildiğini belirtmişti.

Chris Murphy Kimdir?

AKP'li Çelik'ten Özgür Özel'e: 'Bu dil, siyasi ortamı zehirleyen bir bir zihniyetin ürünü' AKP'li Çelik'ten Özgür Özel'e: 'Bu dil, siyasi ortamı zehirleyen bir bir zihniyetin ürünü'

1973 doğumlu olan Chris Murphy, 2013 yılından bu yana ABD Senatosu’nda Demokratik Parti adına Connecticut eyaletini temsil etmektedir. Senato’da dış ilişkiler, silahlı hizmetler ve sağlık komitelerinde aktif görev alan Murphy, özellikle dış politika ve silah kontrolü konularında önemli bir figürdür. Murphy, demokratik değerlere ve insan haklarına büyük önem veren bir siyasetçi olarak tanınmaktadır.

Muhabir: Nihal Alp