ABD'nin 2 Nisan 2025 tarihinde yeni gümrük tarifelerini duyurmasının ardından Türkiye'den ilk tepki geldi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin ABD ile olan ticaret ilişkilerinde önemli adımlar atacağını belirterek, bu yeni gümrük tarifesinin ülke için ne anlama geldiğini değerlendirdi.
Türkiye'nin Durumu: Ek Gümrük Vergisi ile En Düşük Vergi Oranı
Bolat, ABD'nin açıklanan yeni gümrük tarifelerine ilişkin Türkiye'nin karşılaştığı durumu, "kötünün iyisi" olarak nitelendirdi. Yeni tarifelerle Türkiye’nin %10 ek gümrük vergisi ile en düşük vergi oranına tabi tutulduğunu belirten Bakan Bolat, bu durumun Türkiye için ne kadar olumsuz olsa da, başka ülkelerle karşılaştırıldığında daha az zarar verici bir durum oluşturduğunu ifade etti.
Ticaret Bakanı Bolat’tan Kararlı Mesaj: Gereken Adımlar Atılacak
Bakan Bolat, ABD ile yapılacak müzakerelerde ek gümrük vergilerinin kaldırılması için gerekli tüm adımların atılacağını vurguladı.
Bolat, "ABD Ticaret Bakanlığı ve Ticaret Temsilcisi ile yapılacak görüşmelerde, Türkiye’nin çıkarlarını savunmak ve bu ek vergileri kaldırmak için kararlı bir şekilde hareket edeceğiz" ifadelerini kullandı.
ABD'nin Yeni Gümrük Tarife Politikasının Küresel Etkileri
ABD'nin yeni ticaret politikası, dünya çapında birçok ülkenin ekonomik ilişkilerini doğrudan etkileyebilir. Türkiye, ABD ile olan ticaret ilişkilerini geliştirmeye yönelik yeni stratejiler belirlemek için çalışmalarına hız verecek. Türkiye’nin bu ek vergiye karşı alacağı önlemler ve müzakerelerdeki tutumu, ilerleyen dönemde iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde önemli bir dönemeç oluşturabilir.
Ne Olmuştu?
ABD Başkanı Trump'ın imzaladığı kararname kapsamında, ABD'nin birçok ticaret partnerine tarife getirilmesi öngörülüyor. Tarife oranları, yüzde 10 ila yüzde 50 arasında değişiyor.
Bu kapsamda, ülkenin ithalat yaptığı başlıca ticaret partnerlerinden Avrupa Birliği'ne yüzde 20, Çin'e yüzde 34, Vietnam'a yüzde 46, Tayvan'a yüzde 32, Japonya'ya yüzde 24, Hindistan'a yüzde 26, Güney Kore'ye yüzde 25, Tayland'a yüzde 36, İsviçre'ye yüzde 31, Endonezya'ya yüzde 32, Malezya'ya yüzde 24, Kamboçya'ya yüzde 49, Güney Afrika'ya yüzde 30, Bangladeş'e yüzde 37 ve İsrail'e yüzde 17 tarife getirilmesi planlanıyor.
Türkiye, Birleşik Krallık, Brezilya, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Yeni Zelanda, Mısır ve Suudi Arabistan'ın aralarında olduğu bazı ülkeler için yüzde 10 gümrük vergisi uygulanması öngörülüyor.