Deprem, kaza, yangın gibi afet durumlarında görev alacak olan Acil Yardım ve Afet Yönetimi mezunları, meslek tanımlarının yapılmamış olması nedeniyle büyük bir istihdam sorunu ile karşı karşıya. 2004 yılında Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nde ilk kez açılan Acil Yardım ve Afet Yönetimi lisans bölümü, bugün Türkiye'deki 21 üniversitede eğitim veriyor. Ancak mezunlar, yıllardır çözülmeyen meslek tanımlarından ötürü hem kamuda hem de özel sektörde iş bulamıyor.

Meslek tanımları yapılmadı

BirGün'de Sibel Bahçetepe'nin haberine göre Acil Yardım ve Afet Yönetimi mezunlarının talepleri, ülkenin afet ve acil durum yönetimi ihtiyaçlarıyla örtüşüyor. Ancak bugüne kadar bu alandaki mezunlar, gerekli meslek tanımlarının yapılmaması nedeniyle iş bulamamaktan şikayetçi. Sağlık Bakanlığı'nın 2020 Mart ayında başlattığı “Sağlık Meslekleri Mevzuat Güncelleme Çalışması” henüz tamamlanmadı. Bu durum, mezunların mesleki görev tanımlarının belirsiz kalmasına ve buna bağlı olarak iş gücü piyasasında yer bulamamamalarına yol açtı.

Merkez Bankası rezervleri son 7 ayın en düşük seviyesinde! Merkez Bankası rezervleri son 7 ayın en düşük seviyesinde!

Birçok mezun, yetkililere seslenerek, bu kritik çalışmanın bir an önce tamamlanmasını ve mezunlarının mesleklerini icra edebilmeleri için gerekli adımların atılmasını istiyor. Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü, öğrencilerini, sağlık kuruluşları, itfaiye teşkilatları ve AFAD gibi birimlerde uzman ve yönetici olarak görev alabilecek şekilde yetiştiriyor. Bu uzmanlar, afet ve acil durum yönetiminde görev alacak profesyoneller olarak eğitiliyor ve aynı zamanda mevcut ekiplere afet eğitimi verebilecek kapasiteye sahip.

AFAD ve Sağlık Bakanlığı’nda alım yok

Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü mezunlarının karşılaştığı en büyük sorunlardan biri de yeterli istihdam fırsatlarının olmaması. AFAD, Kızılay ve Sağlık Bakanlığı gibi kritik kamu kurumları, bu alandaki mezunları işe almadığı gibi, mevcut alımlar da oldukça sınırlı. Bu durum, afetlere hızlı müdahale için yetişmiş uzmanların istihdam edilmemesine yol açıyor. Geçtiğimiz aylarda TBMM'ye giderek milletvekilleriyle görüşen mezunlar, sorunlarını duyurmaya çalıştılar. 20 binin üzerinde mezun veren bir bölüm, yıllık olarak sadece 5-10 kişilik alım yapıldığına dikkat çekiyor.

Acil Yardım ve Afet Yönetimi mezunları, göreve atandıkları takdirde afetlere daha dirençli bir sağlık sistemi oluşturulmasına katkı sağlayabileceklerini belirtiyor. Ancak bu fırsatların kapanması, hem mesleki hakların sınırlanmasına hem de afet yönetimi süreçlerinde eksikliklere neden oluyor.

HastanelerİN afet planları yetersiz

Acil Yardım ve Afet Yönetimi mezunu Melisa Şahinbay, sektördeki en büyük sıkıntılardan birinin, hastanelerin afetlere hazırlık konusunda yeterli bilgiye sahip olmamaları olduğunu vurguladı. Şahinbay, “Hastanelerin Afet ve Acil Durum Planı’nı (HAP) bizim bölümle yeterli bilgisi olmayan hastane çalışanlarından herhangi biri hazırlıyor. Oysa afetlere hazırlık, özel eğitim gerektiren bir alan. Bu da afetlere müdahale kapasitemizin ne kadar eksik olduğunu gösteriyor” dedi.

Afetlere hazırlıkta eğitimli uzmanlar gerekiyor

Acil Yardım ve Afet Yönetimi mezunları, afet ve acil durum yönetiminin uzmanlık gerektiren bir alan olduğunu, eğitimli profesyonellerin bu sürecin etkin yönetilmesinde hayati öneme sahip olduğunu belirtiyor. Bu alanda uzmanlaşan kişilerin, hem afet öncesi hem de sonrasında etkin bir müdahale için en uygun adaylar olduğunu vurgulayan mezunlar, sağlık ve afet yönetiminde profesyonel katkı sağlamak için bir an önce meslek tanımlarının yapılmasını talep ediyor.

Kaynak: BirGün