Sanatçı Musto’nun (Mustafa Cemal Yıldırım) eserlerinden oluşan “Aidiyet Katmanları” sergisi, 3 Nisan Perşembe günü, Ankara Cermodern’de sanatseverlerle buluşuyor. Panel ve konser gibi etkinliklerin de yer alacağı sergi programı, köklerinden uzakta yaşayan sanatçının aidiyet duygusunu nasıl şekillendirdiğini, sanatın bu duyguyu nasıl katmanlaştırdığını ele alıyor.

“Kimlik ve Yalnızlık” temaları etrafında şekillenen eserler, sanatçının zaman içinde oluşturduğu çok katmanlı kimlik arayışına ışık tutuyor. Anadolu’nun binlerce yıllık kültürel birikimini sanatıyla harmanlayan Musto, geleneksel ve modern öğeleri ustalıkla birleştirerek izleyiciye düşündürücü bir anlatım sunuyor.

Küratörlüğünü sanat eleştirmeni ve yazar Ümit Yaşar Gözüm’ün, sergi koordinatörlüğünü ise sanatçı danışmanı Ayşegül Atmaca’nın üstlendiği sergi, sanatçının köken, kimlik ve aidiyet kavramlarına dair sorgulamalarını izleyiciyle buluşturuyor.

Whatsapp Görsel 2025 03 21 Saat 12.28.40 213D5984

Anadolu’nun kültürel zenginliğini modern tekniklerle harmanlıyor

Sanat eleştirmeni Ümit Yaşar Gözüm, serginin anlamını 24 Saat Gazetesi’ne şu sözlerle açıkladı: “Aidiyet Katmanları sergisi, taşizm üzerine yaptığım bir sorgulamanın devamı. Uzaklarda yaşasak bile doğduğumuz coğrafya ve kültürel ortam özümüzü oluşturur. Sanatçı için köken, zamanla katmanlaşan bir anlam kazandığında yeni bir kimlik doğar.”

Almanya'dan Türkiye'ye Eurofighter satışına veto: İmamoğlu gerekçe gösterildi! Almanya'dan Türkiye'ye Eurofighter satışına veto: İmamoğlu gerekçe gösterildi!

Gözüm ayrıca, Musto’nun sanattaki yeri ve katkısını “Musto: Büyülü Gerçeklik” kitabında detaylıca ele aldığını belirterek, “Avrupa sanat camiasında kendine yer edinmiş Musto, Mustafa Cemal Yıldırım, eserlerinde nerede yaşadığından çok, yüreğinin nerede olduğunu ortaya koyan sanatçılarımızdan birisidir. Bu yanını da kitabımda derinlemesine ele alıyorum. Kitap sanatçı kadar, taşizm üzerine Türkiye’de yapılmış ilklerden birisi. Hatta ilki diyebiliriz” sözlerini aktardı.

Whatsapp Görsel 2025 03 21 Saat 12.28.40 7B03Fffb

Eserlerini fırça yerine parmaklarıyla çiziyor

Sergideki eserler, sanatçının kendine has tekniklerini gözler önüne seriyor. Musto’nun doku ve renk katmanlarıyla yarattığı lüminesans boyama tekniği, izleyicilere resimlerdeki devinimi ve derinliği keşfetme fırsatı sunuyor. Fırça yerine parmaklarıyla yüzeye dokunarak çalışan sanatçı, bu fiziksel temas sayesinde eserlerine ruh katıyor. 

Sergiyle paralel etkinlikler 

“Aidiyet Katmanları” sergisi kapsamında pek çok etkinlik düzenlenecek. 5 Nisan Cumartesi günü saat 14.00’te, “Sanatçı Aydının Köken Kültürle Bağı” başlıklı panelde Adnan Tepecik, Evelyne Pfeifer, Hasan Pekmezci ve Ümit Yaşar Gözüm gibi isimler, sanat ve aidiyet ilişkisini tartışacak. Panelin ardından Ümit Yaşar Gözüm, “Musto: Büyülü Gerçeklik” kitabını sanatçı ile birlikte imzalayacak. 

Whatsapp Görsel 2025 03 21 Saat 12.28.40 Fe3Affaa

12 Nisan Cumartesi saat 14.00’te ise caz müziğinin duayenlerinden Okay Temiz ve Musto, “Ritmin Sentezi: Aidiyet” konserinde sahne alacak. Bu konser sırasında Musto, sahnede canlı resim performansı sergileyerek müzikle görsel sanatı bir araya getirecek. 

Cermodern, Transart ve ZorbaTVdergi sponsorluğundaki “Aidiyet Katmanları” sergisi, 27 Nisan Pazar gününe kadar ziyaret edilebilecek. Köklerin, kimliğin ve sanatın çok katmanlı bir anlatımla buluştuğu sergi, sanatseverleri derin bir keşif yolculuğuna davet ediyor.

Muhabir: Cemre Polat