Akdeniz’de meydana gelen ve birçok ilde hissedilen 6,0 büyüklüğündeki depremin ardından jeoloji uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, “Ege Deprem Kümesi” için kritik uyarılarda bulundu.
Bektaş’a göre Girit Fayı üzerinden yayılan stres, Uşak Fay Bloğu ve çevresindeki aktif fayları baskılamaya devam ediyor.
Bektaş: “Girit Depremi Stres Transferi Yaptı”
AFAD’ın verilerine göre, Datça açıklarında 20,41 km derinlikte gerçekleşen depremin ardından herhangi bir yapısal hasar tespit edilmedi. Ancak, Prof. Dr. Bektaş, bu depremin sismik etkisinin yalnızca lokal kalmadığını ve Ege Bölgesi'nin tamamını etkileyebilecek zincirleme bir risk taşıdığını vurguladı.
Tehlike Altındaki 6 İl
Bektaş, deprem kümesinin genişleme eğilimi gösterdiğini ve özellikle şu illeri kapsayan bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini belirtti:
- Batı: İzmir, Manisa
- Doğu: Afyon, Isparta
- Kuzey: Kütahya
- Güney: Muğla
Son 100 Yılda 5 Büyük Deprem
Bektaş, Uşak Fay Bloğu’nun son yüzyılda 5 adet M6-7 büyüklüğünde deprem ürettiğini, dolayısıyla bu bölgedeki stres birikiminin yeni bir büyük depremi tetikleyebileceğini ifade etti.
EGE DEPREM KÜMESiNE DİKKAT
— Prof. Dr. Osman Bektaş (@profobektas) May 14, 2025
Son yüzyılda Uşak Fay Bloğu üzerinde 5 adet M 6- 7 deprem üretimiyle oluşan EGE DEPREM KÜMESİ Batıda İzmir- Manisa, Doğuda Afyon-İsparta, Kuzeyde Kütahya, Güneyde Muğlaya doğru genişleme eğilimi göstermektedir.
Grit M6 depremi bu olasılığı artırmıştır. pic.twitter.com/Gt4sTYln3C