İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Teftiş Kurulu, Ekrem İmamoğlu'nun talimatıyla başlatılan soruşturma kapsamında, AKP dönemine ait yolsuzluk iddialarını içeren bir rapor yayımladı. Raporda, özellikle Fatih ilçesinde eski lunapark arazisi üzerinden yapılan bir işlemde büyük bir kamu zararı yaşandığı ifade edildi. Bu durum, İBB'nin eski başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı ile ilişkili iş insanları tarafından gerçekleştirilen bir satışla doğrudan bağlantılı.

Arazinin satışında değer kaybı yaşandı

Sözcü'nün yayımlandığı rapora göre, 2011 yılında Metal Yapı Konut Şirketi, Ömer Saçaklıoğlu'na ait olan şirket tarafından, 25 milyon TL'ye satın alınan 6 bin 348 metrekarelik arsa, 2017 yılında İBB'ye 429 milyon 733 bin TL'ye satıldı. Bu satışta dikkat çeken bir diğer nokta ise, arazinin değeri üzerinden yapılan imar planı değişikliği. İBB, 2017 yılında bu araziyi yüksek bir bedelle satın alırken, dört yıl sonra 2021'de, aynı arsanın piyasa değerinin büyük oranda düştüğü ve 73 milyon 224 bin 900 TL’ye gerilediği ortaya çıktı.

Mansur Yavaş’tan Trump’a 1915 tepkisi: “Türk milletinin yüzü aktır” Mansur Yavaş’tan Trump’a 1915 tepkisi: “Türk milletinin yüzü aktır”

4 Milyar TL'lik zarar iddiası 

İBB'nin 2017’de aldığı arazi, 116 milyon 870 bin 709 dolar karşılığında satın alınmıştı. Ancak, 2021 yılında arazinin piyasa değeri 10 milyon 381 bin 945 dolara kadar geriledi. Bu, İBB’nin dört yıl içerisinde 106 milyon 488 bin dolar zarar ettiği anlamına geliyor. Güncel kurla, bu zarar yaklaşık olarak 4 milyar 50 milyon TL’ye denk geliyor.

İBB’nin eski yönetimi tarafından yapılan bu işlemde, raporda "arazi alım gerekçesinin bulunmadığı" ve arazinin değerinin düşmesinde etkili olan imar planı değişikliklerinin yapıldığı ifade ediliyor. Raporda, arazinin belediyeye devri ile ilgili önemli bulgular yer alırken, "belediyenin özel çıkarlar uğruna zarara uğratıldığı" vurgulandı. Bu işlemlerin, kamu zararı doğurduğu ve bazı kişiler tarafından şahsi çıkarlar için yapıldığı iddia ediliyor.

Kaynak: Sözcü