Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bahçesini yapan, ülkemizin öncü bilim insanlarından Prof. Dr. Yüksel Öztan’ın tasarımıyla 1970’li yıllarda hayata geçirilen Botanik Park’ın içinde yer alan sera uzun yıllar atıl şekilde bekledi. Yapıldığı ilk dönemlerde 33 metre kot farkıyla çevredeki bitki örtüsünden farklı olarak bataklıktan oluşan Ankara Botanik Parkı'nın yapısı, doğal gölü ve kayalık alanlarıyla kendine özgü bir iklime sahip olan parkın içindeki bu sera zamanında içerisinde çok sayıda endemik bitkinin yetiştirilmesinin öngörüldüğü bir yapıydı. Ancak sera yapımından bu yana yalnızca 15 yıl yaşayabilmişti. Ankara’nın hem doğal hem tarihi anlamda önemli bir değeri olan yeşil alanın içinde bulunan bu sera, uzun restorasyon çalışmalarının ardından yeniden açılmaya hazırlanıyor.

Ankara Botanik Parkı açık mı

Ankara Botanik Parkı Açıldı mı? Botanik Park Açık mı?

Türkiye Biyologlar Derneği tarafından beş yılı aşan proje, ihale ve restorasyon süreçlerinin ardından ilk kez 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle açılan sera yoğun ilgi nedeniyle açılış tarihine kadar kapalı tutulamadı. Üzerindeki ölü tozların silinmesiyle kısa sürede Başkentlilerin gözde merkezi haline gelen serada, ekolojik eğitimler, uygulama atölyeleri, toprak ve böcek okulları, kültür ve bilim etkinlikleri, bilim kafe, sportif ve sanatsal pek çok organizasyon gerçekleştirilecek.

Türkiye Biyologlar Derneği yürütücülüğünde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Şube Müdürlüğü (KUDEM) ve ilgili birimler tarafından yeniden ayağa kaldırılan serada çocukların ve gençlerin eğitimine öncelik verilecek. Okul üniversite işbirliğinde projelerin geliştirilebileceği sera aynı zamanda gençlerin uygulama alanı olarak da kullanılabileceği çeşitli fırsatlar da sunacak. Yabani bitkiler, toprak okulu, böcek okulu, ekolojik yöntemlerle sebze yetiştirme, permakültürle arazi tasarımı, eko-habitat bienalleri, şifalı bitki yetiştirme, geleneksel gıda yapım atölyeleri, sağlıklı yiyecek ve bilim kafe gibi pek çok alanda çok sayıda aktivite gerçekleştirilebilecek.

Botanik Sera

“Serayı eğitim merkezi haline getirmek istedik”

Ankara Botanik Parkı içinde yer alan ekolojik okul konseptindeki Botanik Sera’da öncelikli hedefin doğayı tanıma ve ekolojik yaşama yönelik eğitimler olduğunu dolayısıyla bölgenin eğitim ve uygulama merkezi olarak tasarlandığını vurgulayan TBD Genel Başkanı İhsan Soytemiz, “Derneğimizin 6 bin 500’den fazla üyesi 9 tane şubesi var. Dernek olarak uzun mücadeleler sonucu yıllardır yüzüne bakılmayan, unutulan bu serayı sahiplenerek yeniden ayağa kalkması için çalıştık. Amacımız bu seranın gerçekten aslına uygun bir şekilde faaliyete geçmesini sağlamak. Balkon, salon ve çok sayıdaki bitki türlerinin halkla buluşturulması yanı sıra serayı bir eğitim merkezi haline getirmek istedik. Çocuklarımıza iyi tarım örneklerini, çevre bilincini ve bilimi uygulamalı bir şekilde aşılamak için serada çeşitli eğitim projeleri geliştirdik. Tüm bu eğitimlerin yanı sıra sportif ve sağlıklı beslenmeye yönelik farkındalık yaratmak için yine sera veya çevresinde çeşitli sportif aktiviteler, sağlıklı yiyecek pazarları düzenleyeceğiz. Dolayısıyla burası bizim veya belediyenin değil halkın yeri. Bu nedenle halkımızın buraya sahip çıkmasını benimsemesini istiyoruz” dedi.

İstanbul'da sıcaklıklar 22 dereceye kadar yükselecek İstanbul'da sıcaklıklar 22 dereceye kadar yükselecek

Botanik Park

Botanik Sera 16 Nisan’da resmi açılışını yapacak

16 Nisan’da sürpriz konuklar ve yoğun bir katılımla seranın resmi açılışını yapmaya hazırlandıklarını ifade eden Soytemiz, “Kadınlar günü için bir etkinlik organize ettik o nedenle serayı açtık, bir daha kapatamadık, bu nedenle çoğu eksiğimizi giderme şansımız olmadı. Çok yoğun bir ilgi gösterildi, bu ilgiyi bozmamak için serayı açık tutmaya devam ettik. Eksikliklerin çoğunu gece kapanıştan sonra yapmak durumunda kaldık. Resmi açılışımız 16 Nisan’da olacak. Belediyelerimizden ve biyologlarımızdan yoğun bir katılımla seramızı açacağız. Ankara’ya bir değer kazandırmaya çalışıyoruz, umuyoruz seramızda güzel uzun soluklu işler yapılır” görüşüne yer verdi.

“Bu iş biyologların işi”

Başkentin yeni bilimsel, sosyal, kültürel, sportif, sanatsal ve eğitsel alanlarından biri olmaya aday Botanik Sera’ya yönelik soru işaretlerini yanıtlayan Soytemiz, “Peyzaj mimarımız Prof. Dr. Yüksel Öztan zamanında bu parkı yapmış ancak sera daha sonra yapılmış. Yüksel Öztan müellifi olarak kabul ediliyor ancak yapılan araştırmalar sonucunda müellif olmadığı ortaya çıktı. Türkiye Biyologlar Derneği İktisadi İşletmesi olarak yasal prosedürleri yerine getirdikten sonra serayı ihale yoluyla aldık. Çünkü bu iş biyologların işi. Nitekim projemiz de ilgili bakanlıklar tarafından kabul edildi, seranın yapım işlerini dernek olarak üstlendik. Büyük bir enkazı kaldırdık yakın zamana kadar elektrik ve su sorununu çözdük ancak doğalgazımız hala yok” diye konuştu.

Ankara Botanik Parkı ile ilgili daha çok bilgi almak için tıklayınız.

Türkiye Biyologlar Derneği Genel Başkanı İhsan Soytemiz

Muhabir: Naz Akman