Ankara Büyükşehir Belediyesi, Mogan Gölü’nü kirlettiği iddia edilen göl çevresindeki tüm işletmeleri tek tek denetledi. Bu işletmelerin deşarj, atıksu ve kaçak su kontrollerini yapan ekipler, analizlerin yapılması için gölde belirlenen 10 noktadan su numuneleri aldı

ANKARA - Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ASKİ Genel Müdürlüğü, Zabıta, Çevre Koruma ve İtfaiye daire başkanlıkları ile Gölbaşı Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı toplam 42 kişilik ekip, Mogan Gölü’nü dört bir koldan dolaşıp, tüm işletmeleri denetledi. Denetimlerde ekipler, uygunsuzluk tespit edilen işletmelere de tutanak düzenledi.

Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Zabıta Dairesi Başkanı Abdurrahman Karabudak, "Mogan Gölü’ne direkt akan kanalizasyon hatları bulunduğu ve işletmelerin, atıklarını göle deşarj ettiklerine" ilişkin iddialar üzerine, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in talimatıyla hemen harekete geçtiklerini söyledi. Karabudak, "İlgili birim ekiplerimizle birlikte, göl çevresindeki tüm işletmelerde denetimlerde bulunarak, gölden de su numuneleri aldık. Özellikle işletmelerin bulunduğu bölgelerden aldığımız numuneleri analiz ederek, sonuçlarına göre cezai müeyyideler uygulanacak" dedi.

Göl çevresindeki denetimlerin sık sık devam edeceğini de kaydeden Karabudak, "Son zamanlarda çeşitli iddialar üzerine, ilgili birimlerimizle birlikte, Mogan Gölü’nün çevresindeki sıkıntıyı bizzat görmek için harekete geçtik. Ayrıca İtfaiye Dairemizden gelen botlar ve dalgıç ekiplerimizle birlikte göle girdik. Ekiplerimiz, gerekli numuneleri aldı" diye konuştu.

Abdurrahman Karabudak, şöyle devam etti:

"Yaptığımız denetimlerde, 30 işyerinin, atık su kanalını normal bağladığı ortaya çıktı, 5 işyerimizin de foseptik çukurunun çalıştığı görüldü. Büyük bir kurumun deşarj arıtma tesisleri olduğunu, ancak 1 yıldır kullanmadığını gördük. Kullanılmayan yerin deşarjı nereye olur? Tabii ki göle.... Firmaya, Çevre Kanunumuza göre ilgili işlemi yaptık, ASKİ ekiplerimiz de bununla ilgili gerekli tutanakları tanzim etti."

"SU NUMUNELERİNİ, ASKİ TETKİK EDECEK"

Gölün içinde de ASKİ, Zabıta ve İtfaiye’den gelen bot ve dalgıçlarla birlikte yapılan çalışmalarda 10 ayrı noktadan su numuneleri alındığını anlatan Karabudak, "Bu numuneleri de ASKİ’nin gerekli birimleri tetkik edecek ve uygunsuz çıkması durumunda, alınan bölgeye göre işletme ve işyerlerine cezai müeyyideler uygulanacak" diye konuştu.

Denetimlerin süreceğini anlatan Zabıta Dairesi Başkanı Karabudak, "Bu, birinci aşama. İkinci aşamada da gölü besleyen ufak çaylar var. Bu çayların kenarlarında da bazı fabrikalar var, bunları denetleyeceğiz. Eğer bu fabrikaların atıkları ve problemleri göle entegre oluyorsa ve göle akıntı yapıyorsa, bunlara da müdahale edeceğiz" dedi.